Rikoksentorjuntaneuvoston blogi

Rikoksentorjuntaneuvoston ja sen sihteeristön jäsenet kirjoittavat blogisarjassa ajankohtaisista rikosten ehkäisyyn liittyvistä aiheista.

Blogit

Seppo Kolehmainen: Somessa voi estää rikoksia

Julkaisupäivä 11.11.2019 10.10 Blogit

Rikosten estäminen ennalta on korostunut kaikissa poliisin toimintaan liittyvissä strategioissa ja suunnitelmissa viime aikoina. Syykin on ilmeinen: Se säästää monelta murheelta ja on myös taloudellisesti ajatellen yhteiskunnalle kannattavampaa.  Sosiaalinen media on tarjonnut rikosten torjuntaan erinomaisia välineitä.

Vakavat väkivallanteot ovat haastaneet viranomaiset olemaan entistä nopeampia myös viestinnässä. Kun esimerkiksi Turussa terroristinen teko pysäytettiin kolmessa minuutissa, niin ensimmäinen tviitti lähti puolen tunnin päästä.

Hengen ja terveyden vaarantavassa tilanteessa voi syntyä välitön tarve varoittaa ja neuvoa. Tähän on oltava myös kyky. Poliisiin onkin perustettu operatiivinen viestintäryhmä, joka on välittömässä valmiudessa viestimään poliisilaitosten ja valtakunnallisten yksiköiden tukena myös virka-ajan ulkopuolella.

Valmiuden ohella olemme lisänneet ennalta estävää viestintää. Viimeisen puolen vuoden aikana sosiaalisessa mediassa julkaistujen kampanjoiden teemoina ovat olleet hyvinkin arkiset turvallisuuteen liittyvät aiheet, kuten uhkaukset netissä, pyöräilijän muistilista, koulujen päättyminen, asuntomurrot, laittomasti verkkoon laitetut alastonkuvat, veneilijän muistilista, eksyneet marjastajat, nettipetokset, liikennekuolematon päivä, uhkaava henkilö, mökkimurrot ja tori.fi -huijaukset.

Kampanjoista näkyvimmät ovat saaneet yli 1,5 miljoonaa näyttökertaa eri sosiaalisen median kanavissa. Tämän lisäksi aiheita on käsitelty myös mediassa.  

Poliisilla on somessa yhteensä yli miljoona seuraajaa. Luvussa ovat mukana vain eri poliisiyksiköt. Sen lisäksi siellä on satakunta henkilöä omalla virkaprofiililla. Kukin käsittelee omaan tehtäväalueeseensa liittyviä asioita. Poliisipäälliköllä näkökulma on hieman laveampi kuin vaikkapa asiantuntijalla. Jokaisen panos on kuitenkin tärkeä.

Poliisilla oli kunnia saada Digimenestyjät-tutkimuksessa ensimmäinen palkinto sosiaalisen median sarjassa. Perusteluissa korostuivat niin valtakunnallinen kuin alueellinenkin näkyvyys. Tämä on meille tärkeää, koska turvallisuus taataan yhdessä asukkaiden kanssa. Koenkin, että palkinto ei tullut vain meille viranomaisena vaan myös kaikille seuraajillemme ja niille, jotka ovat välittäneet viestejämme edelleen. Yhdessä olemme vahvempia.

-----

Kirjoittaja on poliisiylijohtaja ja rikoksentorjuntaneuvoston varapuheenjohtaja.

1 Kommentti

Syötä kommenttisi tähän.