Kyberin taskutieto -opas

Rikoksentorjuntakilpailuhanke 2017

Kyberin taskutieto – keskeisin kybermaailmasta jokaiselle -opas on Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) ja Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan laatima materiaali, joka on tarkoitettu kaikille kyberturvallisuudesta kiinnostuneille. Oppaassa on tietoa kybermaailman ja -turvallisuuden perusasioista sekä vinkkejä oman kyberturvallisuuden parantamiseen. Oppaan tueksi on laadittu myös esitysmateriaali ja videoluento, joiden avulla tietoa voi myös jakaa.

Oppaan tuottaminen liittyy MPK:n hankkeeseen, jossa kehitetään kyberturvallisuuskoulutusta valtakunnallisesti. Opasta käytetään MPK:n kyberturvallisuuden peruskursseilla oppimateriaalina. Jyväskylän yliopisto järjestää ainoana Suomessa kyberturvallisuuden maisterikoulutusta sekä kyberturvallisuuden opintokokonaisuutta avoimena yliopisto-opetuksena. Jyväskylän yliopisto on jakanut Kyberin taskutieto -oppaan kaikille syksyn 2017 uusille opiskelijoilleen ja Jyväskylän seudulla opasta on hyödynnetty muissakin koulutustarkoituksissa. Opas on kuitenkin kenen tahansa itse käytettävissä netissä, se on helppokäyttöinen ja helppolukuinen ja se sopii myös sellaisille lukijoille, joille kyberturvallisuus on vieras aihe. Oppaassa kerrotaan kyberturvallisuuden peruskäsitteistä ja annetaan konkreettisia toimintaohjeita, joilla voi helposti parantaa omaa turvallisuuttaan verkossa.

Kansallisen rikoksentorjuntakilpailun raati piti tärkeänä, että Kyberin taskutieto -oppaan kaltaisia kybertietoisuutta lisääviä materiaalia tuotetaan ja levitetään. Tärkeää on, että vastaavia materiaaleja saadaan myös niille, jotka eivät osaa itse aktiivisesti etsiä tietoa kyberasioista.

Lisätietoa oppaasta:

Erikoissuunnittelija Irina Olkkonen, Maanpuolustuskoulutusyhdistys, [email protected]

Lehtori Panu Moilanen, Jyväskylän yliopisto, [email protected]

Kyberin taskutieto -opas ja lisämateriaali