Rakkauspetokset verkossa -hanke

Rikoksentorjuntakilpailuhanke 2017

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen edustajien ideoimassa hankkeessa on suunniteltu mallia niin sanottuihin rakkaushuijauksiin puuttumiseksi. Yhteistyössä RIKUn ja Nordean kanssa suunnitellaan yhteydenottomalleja rakkaushuijausten uhrien auttamiseksi ja tietoa ja ohjeita rakkaushuijauksista kootaan RIKUn toteuttamalle nettisivustolle.

Rakkaushuijaukset tapahtuvat usein niin, että huijari alkaa huijata uhrilta erilaisilla verukkeilla rahaa heidän tutustuttuaan toisiinsa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Huijauksia on vaikea estää tai katkaista ja ne työllistävät poliisia paljon. Monesti uhrit eivät itse usko tulleensa huijatuiksi. Rakkauspetokset verkossa -hankkeen menetelmässä pankki ottaa asiakkaaseen yhteyttä, kun asiakkaan tilillä huomataan epäilyttäviä siirtoja esimerkiksi ulkomaille. Pankin työntekijä ottaa asiakkaaseen yhteyttä puhelimitse ja ottaa puheeksi huijauksen mahdollisuuden. Puhelun jälkeen asiakkaalle lähetetään sähköpostiviesti, jossa on tietoa ja ohjeita asiakkaalle sekä linkki RIKUn rakkaushuijauksista kertovalle sivustolle. Pankki voi hyödyntää poliisin ja RIKUn kehittämiä malleja puheluissa ja sähköposteissa. Asiakasta pyritään lähestymään sillä tavalla, että hän itse herää tilanteeseen ja ymmärtää tulleensa huijatuksi. Asiakasta rohkaistaan olemaan yhteydessä viranomaisiin ja RIKUun avun saamiseksi.

Kansallisen rikoksentorjuntakilpailun raati kiitteli hankkeen ajankohtaisuutta. Raati toivoi, että hanke saadaan toteutettua ja sen tueksi saadaan rahoitus. Hankkeessa on hyvät ainekset rikoksentorjunnalliseen vaikuttavuuteen ja hankkeen mallissa annetaan tärkeää tukea uhreille, joille voi koitua rikoksesta merkittävää taloudellista haittaa ja henkistä kärsimystä.

Lisätietoa hankkeesta:

Vanhempi rikoskonstaapeli Markus Miettinen, [email protected]

Vanhempi konstaapeli Emmi Myöhänen, [email protected]