Rikoksentorjuntakilpailun aiheena nuorten huumesidonnainen rikollisuus

Julkaisuajankohta 20.5.2019 13.15
Tiedote

Rikoksentorjuntaneuvosto järjestää kansallisen rikoksentorjuntakilpailun, jonka voittaja edustaa Suomea vuoden 2019 Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa. Teemana on tänä vuonna nuorten huumeiden käyttöön liittyvän oheisrikollisuuden ja käytöstä aiheutuvien haittojen ehkäiseminen ja vähentäminen.

Rikoksentorjuntakilpailun ehdokashanke voi liittyä nuorten huumeidenkäytön katkaisuun tai käytön aiheuttamien haittojen vähentämiseen. Hankkeen tavoitteena voi olla myös nuorten huumeiden käytön aiheuttaman oheisrikollisuuden tai järjestyshäiriöiden vähentäminen tai turvallisuuden tunteen parantaminen julkisilla paikoilla tai esimerkiksi hoito- ja asumispisteiden ympäristöissä. Kilpailuhankkeissa voidaan käyttää erilaisia rikoksentorjunnan menetelmiä.

Suomen ja myös Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa ehdokkaat arvioidaan erityisesti seuraavien kriteerien perusteella: (1) Hankkeen tulee keskittyä arkirikollisuuden tai rikollisuuden pelon torjuntaan nimetyn teeman puitteissa. Lisäksi (2) hankkeen olisi hyvä olla dokumentoidusti tuloksellinen, sen tulisi (3) perustua yhteistyöhön ja (4) olla toistettavissa muissa jäsenmaissa sekä (5) olla innovatiivinen.

Suomen kilpailun voittajan valitsee syyskuussa rikoksentorjuntaneuvoston kokoama riippumaton raati. Euroopan rikoksentorjuntakilpailun järjestää Euroopan rikoksentorjuntaverkosto (EUCPN). Sen asettama tuomaristo valitsee voittajan, joka saa palkintona 10 000 euroa, ja toiseksi ja kolmanneksi tulleet kilpailuehdotukset saavat kunniamaininnan lisäksi 5 000 euroa. Palkinnot luovutetaan Helsingissä pidettävässä rikoksentorjuntakonferenssissa 12.–13.12.2019.

Kilpailuehdotusten on oltava oikeusministeriössä viimeistään 23. elokuuta.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Saija Sambou, puh. 02951 50352, sähköposti: [email protected]

Ilmoittautumislomake ja lisätietoa kilpailusta: www.rikoksentorjunta.fi

Rikoksentorjuntaneuvosto