Våld orsakar hälsomässiga, sociala och ekonomiska skador för samhället och individen. För att förebygga och minska våld behövs samarbete på bred front. Förebyggande av våld eftersträvas genom många internationella avtal och program.
Enligt världshälsoorganisationen WHO:s definition är våld avsiktlig användning eller hot om fysisk kraft eller våld som riktas mot människan själv, en annan människa eller en människogrupp eller en gemenskap och som leder eller mycket sannolikt kan leda till döden, uppkomst av en fysisk eller psykisk skada, störning av utvecklingen eller att grundläggande behov inte kan tillfredsställas.
I Finland är våldsutövarna vanligen män. Unga män är en riskgrupp både som utövare av och offer för våld. Alkoholbruk har samband med en betydande andel av de våldsdåd som statistikförs i Finland. Gatuvåld på offentliga platser är relativt sällsynt i Finland. Våld upplevs i allmänhet på privata platser, såsom i den egna bostaden, och förövaren är ofta en närstående eller en annan bekant till offret. I synnerhet våld inom familjen, dvs. våld i nära relationer, anmäls sällan till polisen, varför dess omfattning inte heller syns i statistiken. Lindriga våldsdåd anmäls i allmänhet inte heller lika lätt som grova våldsdåd.
Med våld i nära relationer avses våld mellan familjemedlemmar och andra som lever i ett nära förhållande och som ofta sker i hemmet. Våld i nära relationer kan vara våld i parrelationer, våld i sällskapsförhållanden, vanvård av barn, hedersrelaterat våld samt våld mot äldre eller handikappade.
Barn och unga utsätts till exempel för mobbning i skolan, sexuella trakasserier eller sexuellt våld, disciplinärt våld och våld i sällskapsförhållanden.
Sannolikheten att personer som tillhör etniska minoriteter ska bli offer för våld uppskattas vara dubbelt så stor som för representanter av majoritetsbefolkningen.