Tillgänglighetsutlåtande för Brottsförebyggande.fi

Webbplatsen brottsförebyggande.fi omfattas av lagen om tillhandahållande av digitala tjänster. Enligt lagen ska webbtjänster för den offentliga förvaltningen vara tillgängliga, vilket betyder att alla ska ha lika möjligheter att använda dem.

Detta tillgänglighetsutlåtande gäller webbplatsen brottsförebyggande.fi. I detta utlåtande berättar vi om tillgängligheten på webbplatsen, vilka brister det finns i tillgängligheten och hur du kan ge oss respons om tillgängligheten till tjänsten.

Tillgänglighetsstatus

Tillgängligheten i denna digitala tjänst har bedömts av en utomstående expert i september–oktober 2023. Enligt bedömningen uppfyller webbplatsen till stor del de tillgänglighetskriterier på nivå A och AA som krävs enligt lag (Web Content Accessibility Guidelines, WCAG 2.1). Vi har rättat till sådana brister i tillgängligheten på webbplatsen som upptäckts vid bedömningen. Vi beaktar tillgängligheten vid skapandet av innehåll och vid utveckling av webbplatsen. Dessutom bedöms tillgängligheten regelbundet genom kvalitetsrevisioner.

Om det material du behöver inte är tillgängligt, kan du kontakta oss genom att skicka e-post till rikoksentorjunta.om(snabel-a)gov.fi. Vi skickar då materialet till dig i tillgängligt format.

Innehåll och funktioner som ännu inte är tillgängliga

Rubriker

Rubrikernas nivåordning är delvis fel i sidornas html-koder. I html-koden kan eventuellt finnas extra rubriknivåer som saknar text. De här nivåerna syns som tomma rubriker för skärmläsare (hjälpprogram för personer med synnedsättning). På vissa sidor är rubriker markerade endast med fet stil. (WCAG 1.3.1) 

Textalternativ och bilder som återger texten

Textalternativ kan saknas för enskilda bilder. (WCAG 1.1.1)

Diagram

Några diagram fattas textalternativ och det finns kontrastproblem. (WCAG 1.1.1, 1.4.11, 1.4.5)

Kontraster

På webbplatsen finns det länkar som inte är understrukna. Kontrastskillnaden mellan länkarna och brödtexten är i de fallen inte tillräcklig. (WCAG 1.4.1, 3.2.4)

Språkval

Språkvalet vid pressmeddelanden, nyheter, kolumner och bloggar anges inte i maskinläsbar form, ifall användaren väljer språk i textens språkmeny. (WCAG 3.2.3, 3.2.4)

Tillgänglighetsbrister i pdf-filer

På webbplatsen finns pdf-filer som har publicerat efter den 23 september 2018 och som har tillgänglighetsbrister:

  • Filerna kan till exempel ha bilder och diagram som saknar textalternativ. (WCAG 1.1.1)

  • Alla filer har inte en maskinläsbar struktur, vilket innebär att skärmläsare inte kan tolka element i en pdf-fil eller i vilken ordning texten ska läsas. (WCAG 1.3.1)

  • Filerna kan ha brister i rubriker, språkspecifikationer och metadata. (WCAG 2.4.2) 

  • Det finns brister i utformningen av filer, vilket kan försvåra användning av skärmläsare, till exempel tomma radbyten och rubriker som inte märkts ut på rubriknivå. (WCAG 1.3.1)

  • I tabellstrukturerna kan det finnas brister som försvårar användning av skärmläsare, såsom att de tabeller som använts för placeringen av texten inte fungerar, att kolumnrubriker inte anges i maskinläsbar form eller att liknande uppgifter har delats upp i flera olika tabeller. (WCAG 1.3.1) 

  • Filerna kan innehålla fotnoter som inte är länkade till texten och som är svåra att tolka med skärmläsare. (WCAG 1.3.1)

Tillgänglighetsbrister i word-filer

På webbplatsen delas emellanåt ut temporära Word-filer med brister i tillgängligheten (WCAG 1.3.1).

Navigering på webbplatsen

På webbplatsen finns det vissa webbsidor där användaren kan ha svårt att se var på webbplatsen hen befinner sig. Exempel på sådana sidor är till exempel pressmeddelanden och nyheter. (WCAG 3.2.3.)

Innehåll som inte omfattas av lagstiftningen

Webbplatsen kan ha innehåll som inte omfattas av kraven i lagstiftningen. Det gäller

  • filer publicerade före den 23 september 2018

  • video- eller ljudinspelningar publicerade före den 23 september 2020.

  • Innehåll i sociala medier

Kraven på tillgänglighet beaktas i rådets innehåll i sociala medier i den mån kanalerna i sociala medier gör det möjligt. Det visuella och audiovisuella material som producerats före den 23 september 2020 innefattar också sådant innehåll som inte uppfyller tillgänglighetskraven, till exempel i fråga om textalternativ eller undertexter.

Respons om tillgängligheten

Vi tar gärna emot kommentarer och förbättringsförslag som gäller webbplatsens tillgänglighet. Du kan sända respons per e-post till saavutettavuus.om(snabel-a)gov.fi. Berätta i meddelandet vilken webbsida responsen gäller (webbadress) och beskriv problemet så noggrant som möjligt.

Tillsynsmyndighet

Om du upptäcker brister i tillgängligheten på webbplatsen, kontakta i första hand webbplatsens administratör. Svaret kan dröja 14 dagar. Om du inte är nöjd med svaret eller om du inte fått något svar inom 14 dagar, kan du anmäla bristen till Regionförvaltningsverket i Södra Finland. På verkets webbplats finns anvisningar om hur du anmäler bristande tillgänglighet och hur ärendet behandlas.

Tillsynsmyndighetens kontaktuppgifter

Regionförvaltningsverket i Södra Finland 
Enheten för tillgänglighetstillsyn
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
[email protected],
tfn 0295 016 000 (växel)

Utlåtandet är utarbetat den 22 september 2020 och uppdaterat den 16 juli 2024.