Rikoksen-torjuntaohjelma
Ohjelmassa keskitytään kehittämään paikallista rikoksentorjuntatyötä ja osallistamaan asukkaita siihen.
Paikallisella rikoksentorjunnalla voidaan puuttua alueellisiin rikosilmiöihin ja asukkaiden turvallisuushuoliin. Rikoksentorjuntaneuvosto jakaa avustuksia paikalliseen rikoksentorjuntaan ja välittää tietoa työvälineistä, joita kannattaa hyödyntää paikallisessa työssä. Avustuksista, työmuodoista sekä rikoksentorjuntaohjelman toimenpiteistä on lisätietoa alasivuilla.
Paikallista toimintaa ja tietoisuutta rikosten ehkäisystä kehitetään rikoksentorjuntaohjelmassa nimettyjen toimenpiteiden pohjalta. Rikoksentorjuntaohjelmassa painotetaan, että rikosten ehkäisyyn voivat osallistua kaikki – niin eri alojen ammattilaiset kuin kansalaiset. Kuntien ja asuinalueiden asukkaiden näkökulma täydentää rikoksentorjunnan ammattilaisten osaamista. Rikoksentorjuntaohjelman yhtenä keskeisenä tavoitteena on osallistaa asukkaita ja antaa heille vaikuttamismahdollisuuksia. Asukkailla on keskeinen rooli oman alueensa yhteisöllisyyden lisäämisessä ja usein arvokasta tietoa alueen turvallisuudesta.
Ohjelmassa keskitytään kehittämään paikallista rikoksentorjuntatyötä ja osallistamaan asukkaita siihen.
Oikeusministeriö myöntää vuosittain avustuksia paikallisille rikoksentorjuntahankkeille. Avustukset julistetaan haettavaksi alkuvuodesta.
Rikoksentorjuntakilpailussa on vuosittain vaihtuvia teemoja. Kansallisen kilpailun voittaja edustaa Suomea Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa.
Turvallisuuskävelyllä tehdään yhdessä asukkaiden kanssa turvallista, tasa-arvoista ja viihtyisää elinympäristöä.
Paikallisille toimijoille on tarjolla erilaisia malleja yhteisöllisyyden lisäämiseksi omalla alueellaan.
Rikoksista kysymällä ja puhumalla voidaan ehkäistä nuorten rikoksia ja uhriksi joutumista.