-
Korruptio ja virkarikokset eivät nouse keskusteluun
Rikos- ja prosessioikeuden professori emeritus Pekka Viljanen on pettynyt, että virkarikokset eivät nouse yhteiskunnalliseen keskusteluun. Edes korkeimman oikeuden Kittilän kunnan luottamushenkilöiden virkarikoksia koskeva ennakkopäätös ei ole keskustelua kirvoittanut. Virkavastuu on kuitenkin tavallisen kansalaisen suoja vallan väärinkäyttöä vastaan, hän muistuttaa.
-
Tekoäly tulee – tunnistammeko eettiset riskit?
Tekoälyn käyttö lisääntyy vauhdilla. Jatkossa algoritmeja käyttävät apunaan yhä enemmän viranomaiset, terveydenhuollon ammattilaiset, tutkijat sekä mahdollisesti poliisitkin. Tekoälyn käyttöön liittyy myös merkittäviä eettisiä haasteita, jotka tekoälyn käyttäjien on tunnistettava. Vastuussa tekoälyn käytöstä on lopulta aina ihminen.
-
Rikostaustaisten naisten elämäntarinoita käsiteltävä julkisuudessa eettisesti
YLE:n Linna-sarja on tuonut julkisuuteen naisvankien elämäntarinoita, mikä on lisännyt kiinnostusta heidän tekojaan ja tuomioitaan kohtaan. Sarja kuvaa heitä yksipuolisesti ja kokonaisvaltainen kuva elämästä ei välity katsojille. Sarjan naiset jäävät yksin julkisuuden seurausten kanssa. Tarkastelemme kokemusasiantuntijoiden kanssa Linna-sarjan tuottamaa kuvaa naisvangeista ja pohdimme eettisempiä tapoja kuvata heitä ja vankilan arkea.
-
Ilmoittajansuojelulain koulutushanke tähtää eettisempään toimintakulttuuriin
Turvallinen ja avoin vuorovaikutus organisaation johdon ja henkilöstön välillä on avain haitallisen toiminnan havaitsemiseen ja hyvän hallintotavan edistämiseen. Oikeusministeriö kouluttaa maksutta organisaatioita ilmoittajansuojelulaista, joka tuli voimaan vuoden 2023 alussa. Tavoitteena on edistää vaatimustenmukaisuutta ja kulttuurinmuutosta suomalaisessa työelämässä. Kirjoituksessa kerrotaan ensimmäisiä havaintoja ilmoittajansuojelulain toimivuudesta.
Tutustu Haasteen 2/2024 koko sisältöön
Lue lisää artikkeleja mm. tutkimusetiikasta, korruptiosta, sotarikosten käsittelystä, eläinten oikeudellisesta asemasta ja yhtiöiden rangaistusvastuusta.
Oletko jo lukenut Haasteen edelliset numerot? Haasteen 1/2024 teemana oli nuoret ja rikosoikeusjärjestelmä, 4/23 tulevaisuus, 3/23 globaalit ilmiöt, 2/23 rangaistus ja kuntoutus, 1/23 päihdepalvelut, 4/22 teoriat, 3/22 yhdenvertaisuus ja polarisaatio, 2/22 väkivalta, 1/22 ympäristörikokset ja kestävä kehitys, 4/21 rikoksentorjunnan muuttuvat toimijat ja toimintakentät, 3/21 lapsen oikeudet, 2/21 työelämään liittyvä rikollisuus ja 1/21 poikkeusolot.