-
Poliisikoulutuksen pitää osata ennakoida työssä tarvittavaa osaamista
Poliisiammattikorkeakoulun rehtori Marko Laitisen mukaan poliisityön vaatimukset ovat muuttuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana todella paljon. Poliisioppilaitoksen pitää kyetä tunnistamaan uudet osaamistarpeet ja tuottamaan uudenlaista koulutusta. Näin vastataan yhteiskunnan muutokseen.
-
Poliisin toimintaympäristö muuttuu uusien turvallisuusuhkien seurauksena
Poliisi toimii nopeasti muuttuvassa toiminta- ja turvallisuusympäristössä ja sen tehtävään arjen turvaajana vaikuttavat yhä moninaisemmat ja lisääntyvät haasteet. Turvallisuusuhat monimutkaistuvat ja rikoksia on yhä työläämpi selvittää. Poliisin tehtävät ja vaatimukset sekä sen myötä tarpeet ovat siis muuttuneet ja muuttuvat myös tulevaisuudessa.
-
Yksityinen turvallisuusala kaipaa uudistusta
Yksityisen turvallisuusalan taloudellinen kehitys, puoli julkisten tilojen turvallisuustehtävät sekä työhön liittyvä korkea väkivallan uhka asettavat koulutukselle uudistamistarpeita. Toimijoiden tosiasiallinen voimankäyttöosaaminen ei ole yhteismitallista, säädöksiin perustuvasta perus- ja kertauskoulutuksesta huolimatta.
-
Laajamittainen valvonta aiheuttaa merkittäviä yhteiskunnallisia haittoja
Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa tekoälyyn pohjautuvaa tai biometrisia tietoja hyödyntävää valvontaa perustellaan turvallisuudella, tehokkuudella ja poliisin rikoksentorjuntatarpeilla. Kansalaiskeskustelussa nämä perustelut muotoutuvat tunteellisiksi ja yksilökeskeisiksi argumenteiksi, jotka eivät kestä lähempää kriittistä tarkastelua. Tehostettu valvonta aiheuttaa vakavia yhteiskunnallisia ja yksilöllisiä haittoja, ja sen käyttöönottoa tulee harkita tarkoin.

Tutustu Haasteen 4/2023 koko sisältöön
Lue lisää artikkeleja tulevaisuuden poliisitoiminnasta ja rikollisuudesta, yksityisestä turvallisuusalasta sekä lainsäädännön uudistuksista. Numerossa on myös ajankohtaisartikkeja rikosseuraamusalalta ja lähisuhdeväkivallasta.

Oletko jo lukenut Haasteen edelliset numerot? Haasteen 3/2023 teemana oli globaalit ilmiöt, 2/23 rangaistus ja kuntoutus, 1/23 päihdepalvelut, 4/22 teoriat, 3/22 yhdenvertaisuus ja polarisaatio, 2/22 väkivalta, 1/22 ympäristörikokset ja kestävä kehitys, 4/21 rikoksentorjunnan muuttuvat toimijat ja toimintakentät, 3/21 lapsen oikeudet, 2/21 työelämään liittyvä rikollisuus ja 1/21 poikkeusolot.