-
Huumepolitiikassa kilpailevat tutkimustieto ja arvot
Tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että huumeidenkäytön ehkäisyyn tarvitaan kokonaan uusia keinoja, sillä rangaistuspelote ei toimi. Niitä etsii esimerkiksi juuri käynnistynyt laaja tutkimushanke ”Ulos epätoivosta”. Hankkeessa paneudutaan nuorten huumekuolemien, väkivaltakuolemien ja itsemurhien ehkäisyyn aivan uudella otteella.
-
Mielenterveys- ja päihdepalveluja kehitettävä nuorten näkökulmasta
Nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluita koskevan tutkimuksen mukaan palveluiden riittävyyden ohella huomiota on kiinnitettävä erilaisten kynnysten madaltamiseen, palveluista tiedottamiseen sekä ammattilaisten kouluttamiseen nuorten kokonaisvaltaiseksi kohtaamiseksi. Palveluihin hakeutumisen lisäksi nuoret kohtaavat kynnyksiä myös palveluiden sisällä, palvelusta toiseen vaihtaessaan ja niihin palatessaan. Nuori saattaa kohdata kynnykset ylitsepääsemättöminä, kun elämä muutenkin on murrosvaiheessa. Palvelut saatetaan nähdä kielteisesti omien ja vertaisten huonojen kokemusten takia. Etenkin päihteiden käyttöön liittyvä stigma ulottuu syvälle yhteiskunnan rakenteisiin ja lainsäädäntöön, mikä tekee avun hakemisesta haastavaa.
-
Koko kansan huvista haittoihin: rahapelaaminen ja rikollisuus
Rahapeliongelmien ja rikollisuuden välinen suhde on moniulotteinen. Rahapeliongelman kehittymiseen liittyy yhteiskunnallisia, kulttuurisia, sosiaalisia ja yksilöllisiä tekijöitä. Kansanterveydellisestä näkökulmasta katsottuna on tärkeää huomioida rahapelaamisesta aiheutuvat haitat ja niiden mahdollinen kietoutuneisuus rikollisuuteen. Tarvitaan selkeää ja kestävää rahapelipolitiikkaa, sosiaalipolitiikkaa rahapelihaittojen vähentämiseksi ja erityisesti panosta rikoksentorjuntaan.
-
Monialainen naapurustotyö madaltaa huumeita käyttävien ihmisten kynnystä hakeutua hoitoon
Päihdeongelmiin, päihdepalveluihin ja päihdeongelmista kärsiviin ihmisiin kohdistuvat kielteiset asenteet voivat hidastaa ja estää päihteitä käyttävien ihmisten hakeutumista tuen ja avun piiriin. Monialaisen yhteistyön avulla puretaan ennakkoluuloja huumeita käyttäviä ihmisiä kohtaan ja tuetaan heidän hakeutumistaan palveluihin. Ns. Intro-hanke edusti Suomea Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa joulukuussa 2022.

Tutustu Haasteen 1/2023 koko sisältöön
Lue lisää artikkeleja huumeidenkäytöstä, rahapeliongelmista ja päihdepalveluiden saatavuudesta.

Oletko jo lukenut Haasteen edelliset numerot? Haasteen 4/2022 teemana oli teoriat, numeron 3/2022 yhdenvertaisuus ja polarisaatio, 2/2022 väkivalta, 1/2022 ympäristörikokset ja kestävä kehitys, 4/2021 rikoksentorjunnan muuttuvat toimijat ja toimintakentät, 3/2021 lapsen oikeudet, 2/2021 työelämään liittyvä rikollisuus ja 1/2021 poikkeusolot.