Rikoksentorjuntakilpailu

Rikoksentorjuntakilpailussa on vuosittain vaihtuvia teemoja – vuonna 2023 ihmiskaupan vastainen työ. Kansallisen kilpailun voittaja edustaa Suomea Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa (ECPA).

Rikoksentorjuntaneuvosto (tai oikeusministeriö) järjestää vuosittain kansallisen rikoksentorjuntakilpailun, johon etsitään suomalaisia rikoksentorjuntaan keskittyviä hankkeita. Joka vuosi kilpailulla on erityinen teema, johon liittyviä hankkeita kilpailuun haetaan. Kilpailun teeman valitsee Euroopan rikoksentorjuntakilpailun (ECPA) järjestävä maa ja kansalliset voittajahankkeet edustavat omaa maataan loppuvuodesta järjestettävässä ECPA-kilpailussa. Suomen kilpailu avataan touko–kesäkuussa, ehdotusten määräaika on elokuun loppupuolella ja voittaja selviää syys–lokakuun vaihteessa.

Vuoden 2023 kilpailu

Tämän vuoden kansallisen rikoksentorjuntakilpailun teemana oli työperäisen ja muun ihmiskaupan ehkäiseminen.

Voittajaksi valittiin Rikosuhripäivystyksen ihmiskaupan uhrien erityistukipalvelu. Työn tavoitteena on tavoittaa ja auttaa mahdollisimman montaa ihmiskaupan ja sen lähirikosten uhria – ja näin pysäyttää hyväksikäyttötilanteet ja estää uusien henkilöiden joutuminen ihmiskaupan uhriksi.

Suomen kilpailun voittajan valitsi oikeusministeriön kokoama riippumaton raati.  Euroopan rikoksentorjuntakilpailun järjestää Euroopan rikoksentorjuntaverkosto (EUCPN). Sen asettama tuomaristo valitsee voittajan, joka saa palkintona 10 000 euroa, ja toiseksi ja kolmanneksi tulleet kilpailuehdotukset saavat kunniamaininnan lisäksi 5 000 euroa.

ECPA-kilpailuhankkeet esitellään ja kilpailu ratkeaa 13.–14. joulukuuta Valenciassa Espanjassa pidettävässä hyvien käytäntöjen konferenssissa.

Arvosteluperusteet

Kansallisen voittajahankkeen valinnassa noudatetaan samoja kriteereitä kuin Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa:

1) Hanke keskittyy arkirikollisuuden tai rikollisuuden pelon torjuntaan.

2) Hanke on arvioitu ja saavuttanut useimmat tai kaikki tavoitteensa. Näyttöön perustavia vaikutuksia rikollisuuden vähentymiseen tai turvallisuuden parantumiseen arvostetaan enemmän kuin hankkeen muita tuloksia.

3) Hanke on mielellään innovatiivinen menetelmien ja lähestymistapojen suhteen.

4) Hanke perustuu mahdollisuuksien mukaan eri toimijoiden yhteistyöhön.

5) Hanke on toistettavissa muissa jäsenmaissa. Siksi ehdotusten pitäisi sisältää tietoa hankkeen taloudellisista kustannuksista, rahoituslähteistä, toteutusprosessista ja keskeisestä lähdemateriaalista.

Lisätietoa kansallisesta kilpailusta: erityisasiantuntija Saija Sambou, p. 0295 150 352, [email protected]  

Katso myös:

Lisätietoa ECPA-kilpailusta

ECPA-kilpailusta englanniksi EUCPN:n sivuilla (sisältää linkin EUCPN:n kilpailukutsuun 2023)

2023 kansallisen kilpailun voittaja

2022 kansallisen kilpailun voittaja

2021 kansallisen kilpailun voittaja (-> Suomi sijoittui toiseksi ECPA-kilpailussa)

2020 kansallisen kilpailun voittaja

2019 kansallisen kilpailun voittaja

2018 kansallisen kilpailun voittaja (-> Suomi voitti ECPA-kilpailun)

2017 kansallisen kilpailun voittaja

2016 kansallisen kilpailun voittaja