Rikoksentorjuntakilpailu

Rikoksentorjuntakilpailussa on vuosittain vaihtuvia teemoja. Kansallisen kilpailun voittaja edustaa Suomea Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa (ECPA).

Kulta-, hopea- ja prosnnipokaalit.

Rikoksentorjuntaneuvosto (tai oikeusministeriö) järjestää vuosittain kansallisen rikoksentorjuntakilpailun, johon etsitään suomalaisia rikoksentorjuntaan keskittyviä hankkeita. Joka vuosi kilpailulla on erityinen teema, johon liittyviä hankkeita kilpailuun haetaan. Kilpailun teeman valitsee Euroopan rikoksentorjuntakilpailun (ECPA) järjestävä maa ja kansalliset voittajahankkeet edustavat omaa maataan loppuvuodesta järjestettävässä ECPA-kilpailussa. Suomen kilpailu avataan touko–kesäkuussa, ehdotusten määräaika on elokuun loppupuolella ja voittaja selviää syys–lokakuun vaihteessa.

Vuoden 2024 kilpailun teemana uusintarikollisuuden ehkäisy

Tänä vuonna teemana on uusintarikollisuuden ehkäisy vankeusrangaistuksen täytäntöönpanon aikana. Kilpailussa etsitään vaikuttavia ja arvioituja toimintatapoja, joilla voidaan vähentää uusintarikollisuutta ja siitä yhteiskunnalle aiheutuvia merkittäviä kustannuksia sekä vahvistaa vangin yhteiskuntaan paluuta.

Vuoden 2024 rikoksentorjuntakilpailussa etsitään tapoja, joilla vankeuden aikana tuetaan rikoksiin syyllistyneiden irrottautumista rikoksista. Toimintamallien, ohjelmien tai hankkeiden tulee kohdistua nimenomaan rikoksia jo tehneisiin nuoriin tai aikuisiin riippumatta rikosten laadusta (ns. tertiaaripreventio). Kilpailuehdotusten tavoitteena voi olla esimerkiksi vangin elämänhallintataitojen, päihteettömyyden, työelämätaitojen, työelämään sijoittumisen tai koulutuksen vahvistaminen. Kansalaisjärjestöjen rikoksetonta elämää tukeva työ vankeuden aikana lasketaan mukaan kilpailuun. Kilpailuun teemaan eivät kuitenkaan kuulu esimerkiksi vapautumisen jälkeiset kurssit tai koulutus.

Suomen kilpailun voittajan valitsi oikeusministeriön kokoama riippumaton raati.  Euroopan rikoksentorjuntakilpailun järjestää Euroopan rikoksentorjuntaverkosto (EUCPN). Sen asettama tuomaristo valitsee voittajan, joka saa palkintona 10 000 euroa, ja toiseksi ja kolmanneksi tulleet kilpailuehdotukset saavat kunniamaininnan lisäksi 5 000 euroa.

ECPA-kilpailuhankkeet esitellään ja palkinnot luovutetaan 3.–4. joulukuuta Unkarissa pidettävässä rikoksentorjuntakonferenssissa.

Kilpailuehdotusten on oltava oikeusministeriössä viimeistään 30. elokuuta klo 16.15 –> osallistumislomake (lomakkeessa tarkemmat lähetysohjeet)

Arvosteluperusteet

Kansallisen voittajahankkeen valinnassa noudatetaan samoja kriteereitä kuin Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa:

1) Hanke keskittyy arkirikollisuuden tai rikollisuuden pelon torjuntaan.

2) Hanke on arvioitu ja saavuttanut useimmat tai kaikki tavoitteensa. Näyttöön perustavia vaikutuksia rikollisuuden vähentymiseen tai turvallisuuden parantumiseen arvostetaan enemmän kuin hankkeen muita tuloksia.

3) Hanke on mielellään innovatiivinen menetelmien ja lähestymistapojen suhteen.

4) Hanke perustuu mahdollisuuksien mukaan eri toimijoiden yhteistyöhön.

5) Hanke on toistettavissa muissa jäsenmaissa. Siksi ehdotusten pitäisi sisältää tietoa hankkeen taloudellisista kustannuksista, rahoituslähteistä, toteutusprosessista ja keskeisestä lähdemateriaalista.

Lisätietoa kansallisesta kilpailusta: neuvotteleva virkamies Saija Järvinen, p. 0295 150 352, [email protected]  

Katso myös:

Lisätietoa ECPA-kilpailusta

ECPA-kilpailusta englanniksi EUCPN:n sivuilla (vuoden 2024 teeman tarkka kuvaus)

2023 kansallisen kilpailun voittaja

2022 kansallisen kilpailun voittaja

2021 kansallisen kilpailun voittaja (-> Suomi sijoittui toiseksi ECPA-kilpailussa)

2020 kansallisen kilpailun voittaja

2019 kansallisen kilpailun voittaja

2018 kansallisen kilpailun voittaja (-> Suomi voitti ECPA-kilpailun)

2017 kansallisen kilpailun voittaja

2016 kansallisen kilpailun voittaja