Rikoksentorjuntakilpailu

Rikoksentorjuntakilpailussa on vuosittain vaihtuvia teemoja. Vuonna 2022 teemana on rikoksentorjuntatyö haavoittuvien uhrien parissa. Kansallisen kilpailun voittaja edustaa Suomea Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa (ECPA).

Rikoksentorjuntaneuvosto järjestää vuosittain kansallisen rikoksentorjuntakilpailun, johon etsitään suomalaisia rikoksentorjuntaan keskittyviä hankkeita. Joka vuosi kilpailulla on erityinen teema, johon liittyviä hankkeita kilpailuun haetaan. Kilpailun teeman valitsee Euroopan rikoksentorjuntakilpailun (ECPA) järjestävä maa ja kansalliset voittajahankkeet edustavat omaa maataan loppuvuodesta järjestettävässä ECPA-kilpailussa. Suomen kilpailu avataan touko–kesäkuussa, ehdotusten määräaika on elokuun loppupuolella ja voittaja selviää syys–lokakuun vaihteessa.

Vuoden 2022 kilpailu

Tämän vuoden rikoksentorjuntakilpailussa etsitään hyviä käytäntöjä, joilla voidaan tunnistaa haavoittuvia rikoksen uhreja varhaisessa vaiheessa ja ehkäistä uudelleen uhriksi joutumista. Lisäksi etsitään hyväksi todettuja keinoja ehkäistä sekundaarista uhriutumista, esimerkiksi epäoikeudenmukaisen kohtelun kokemuksia, sekä parantaa rikosten ilmoitusaktiivisuutta. Hankkeet voivat siten keskittyä esimerkiksi viranomaisten viestinnän kehittämiseen, haavoittuvien uhrien tavoittamiseen ja heidän luottamuksensa saamiseen sekä uhrien tunnistamisen ja auttamistyön menetelmien kehittämiseen. Lisäksi hanke voi liittyä tietoisuuden lisäämiseen erilaisten haavoittuvien ryhmien kuten lasten ja vanhusten tai esimerkiksi internetissä tapahtuvan seksuaalisen hyväksikäytön uhrien tarpeista.

Suomen kilpailun voittajan valitsi rikoksentorjuntaneuvoston kokoama riippumaton raati.  Euroopan rikoksentorjuntakilpailun järjestää Euroopan rikoksentorjuntaverkosto (EUCPN). Sen asettama tuomaristo valitsee voittajan, joka saa palkintona 10 000 euroa, ja toiseksi ja kolmanneksi tulleet kilpailuehdotukset saavat kunniamaininnan lisäksi 5 000 euroa.

ECPA-kilpailuhankkeet esitellään ja kilpailu ratkeaa 8.–9. joulukuuta hyvien käytäntöjen konferenssissa, jonka järjestää Tšekki.

Ilmoittautumiset 26. elokuuta klo 16.15 mennessä ilmoittautumislomakkeella. Täytetty lomake ja sähköiset liitteet lähetetään sähköpostiosoitteeseen kirjaamo.om(at)gov.fi

Arvosteluperusteet

Kansallisen voittajahankkeen valinnassa noudatetaan samoja kriteereitä kuin Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa:

1) Hanke keskittyy arkirikollisuuden tai rikollisuuden pelon torjuntaan.

2) Hanke on arvioitu ja saavuttanut useimmat tai kaikki tavoitteensa. Näyttöön perustavia vaikutuksia rikollisuuden vähentymiseen tai turvallisuuden parantumiseen arvostetaan enemmän kuin hankkeen muita tuloksia.

3) Hanke on mielellään innovatiivinen menetelmien ja lähestymistapojen suhteen.

4) Hanke perustuu mahdollisuuksien mukaan eri toimijoiden yhteistyöhön.

5) Hanke on toistettavissa muissa jäsenmaissa. Siksi ehdotusten pitäisi sisältää tietoa hankkeen taloudellisista kustannuksista, rahoituslähteistä, toteutusprosessista ja keskeisestä lähdemateriaalista.

Lisätietoa kansallisesta kilpailusta: erityisasiantuntija Saija Sambou, p. 0295 150 352, [email protected]  

 

Katso myös:

Lisätietoa ECPA-kilpailusta englanniksi EUCPN:n sivuilla

Lisätietoa ECPA-kilpailusta suomeksi

2021 kansallisen kilpailun voittaja (-> Suomi sijoittui toiseksi ECPA-kilpailussa)

2020 kansallisen kilpailun voittaja

2019 kansallisen kilpailun voittaja

2018 kansallisen kilpailun voittaja (-> Suomi voitti ECPA-kilpailun)

2017 kansallisen kilpailun hankkeiden esittely

2016 kansallisen kilpailun hankkeiden esittely