Rikoksentorjuntakilpailu

Rikoksentorjuntakilpailussa on vuosittain vaihtuvia teemoja. Vuonna 2021 teemana on alaikäisiin kohdistuvan kiusaamisen ja väkivallan ehkäiseminen. Kansallisen kilpailun voittaja edustaa Suomea Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa (ECPA).

Rikoksentorjuntaneuvosto järjestää vuosittain kansallisen rikoksentorjuntakilpailun, johon etsitään suomalaisia rikoksentorjuntaan keskittyviä hankkeita. Joka vuosi kilpailulla on erityinen teema, johon liittyviä hankkeita kilpailuun haetaan. Kilpailun teeman valitsee Euroopan rikoksentorjuntakilpailun (ECPA) järjestävä maa ja kansalliset voittajahankkeet edustavat omaa maataan loppuvuodesta järjestettävässä ECPA-kilpailussa. Suomen kilpailu avataan touko–kesäkuussa, ehdotusten määräaika on elokuun loppupuolella ja voittaja selviää syys–lokakuun vaihteessa.

Vuoden 2021 kilpailu

Tänä vuonna teemana on alaikäisiin kohdistuvan kiusaamisen ja väkivallan ehkäiseminen. Rikoksentorjuntakilpailun ehdokashanke voi liittyä alaikäisiin kohdistuvan kiusaamisen ja väkivallan ehkäisemiseen eri ympäristöissä, myös internetissä. Kilpailuhankkeissa voidaan käyttää erilaisia rikoksentorjunnan menetelmiä.

Kilpailuun voi osallistua 25.8. klo 16.15 saakka

Suomen kilpailun voittajan valitsee rikoksentorjuntaneuvoston kokoama riippumaton raati.  Euroopan rikoksentorjuntakilpailun järjestää Euroopan rikoksentorjuntaverkosto (EUCPN). Sen asettama tuomaristo valitsee voittajan, joka saa palkintona 10 000 euroa, ja toiseksi ja kolmanneksi tulleet kilpailuehdotukset saavat kunniamaininnan lisäksi 5 000 euroa. Palkinnot luovutettaneen joulukuussa Sloveniassa pidettävässä rikoksentorjuntakonferenssissa.

Lisätietoa kansallisesta kilpailusta: erityisasintuntija Saija Sambou, p. 0295 150 352, [email protected]  

Lisätietoa 2021 ECPA-kilpailusta ja teemasta EUCPN:n sivuilla englanniksi

Arvosteluperusteet

Kansallisen voittajahankkeen valinnassa noudatetaan samoja kriteereitä kuin Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa:

1) Hanke keskittyy arkirikollisuuden tai rikollisuuden pelon torjuntaan.

2) Hanke on arvioitu ja saavuttanut useimmat tai kaikki tavoitteensa. Näyttöön perustavia vaikutuksia rikollisuuden vähentymiseen tai turvallisuuden parantumiseen arvostetaan enemmän kuin hankkeen muita tuloksia.

3) Hanke on mielellään innovatiivinen menetelmien ja lähestymistapojen suhteen.

4) Hanke perustuu mahdollisuuksien mukaan eri toimijoiden yhteistyöhön.

5) Hanke on toistettavissa muissa jäsenmaissa. Siksi ehdotusten pitäisi sisältää tietoa hankkeen taloudellisista kustannuksista, rahoituslähteistä, toteutusprosessista ja keskeisestä lähdemateriaalista.

Katso myös:

Lisätietoa ECPA-kilpailusta

2020 kansallisen kilpailun voittaja

2019 kansallisen kilpailun voittaja

2018 kansallisen kilpailun voittaja (-> Suomi voitti ECPA-kilpailun)

2017 kansallisen kilpailun hankkeiden esittely

2016 kansallisen kilpailun hankkeiden esittely