Perheväkivalta
Perheenjäsenten tai läheisten väkivallasta voi olla vaikea puhua, mutta nuoria voi opettaa tunnistamaan väkivallan muotoja ja ymmärtämään, ettei väkivaltaa tarvitse salata tai hävetä.
Rikoksista kysymällä ja puhumalla avoimesti voidaan ehkäistä nuorten rikoksia ja uhriksi joutumista. Rikoksia vähennetään vaikuttamalla kaikkiin osapuoliin – rikosten tekijöihin, uhreihin ja sivustakatsojiin. Rikoksentorjuntaneuvosto on koonnut nuorten rikosten ehkäisyyn liittyviä materiaaleja, jotka on suunnattu opettajien, nuorisotyöntekijöiden ja muiden kasvatus- tai harrastustyötä tekevien ammattilaisten käyttöön.
Perheenjäsenten tai läheisten väkivallasta voi olla vaikea puhua, mutta nuoria voi opettaa tunnistamaan väkivallan muotoja ja ymmärtämään, ettei väkivaltaa tarvitse salata tai hävetä.
Seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön ehkäisyssä on tärkeää kertoa nuorille omista rajoista ja seksuaalisen väkivallan tunnusmerkeistä.
Seurusteluväkivaltaa kokevat niin tytöt kuin pojatkin. Nuoret tarvitsevat tietoa seurustelusuhteiden pelisäännöistä, väkivallan eri muodoista ja omista oikeuksistaan.
Kiusaamista tapahtuu niin koulussa, harrastuksissa kuin verkossa. Nuorille on tärkeää painottaa, että kiusaaminen ei ole milloinkaan kiusatun vika ja että kiusaamiseen voi puuttua koska tahansa.
Toisiin ihmisryhmiin kohdistettua vihaa ja vihapuhetta voidaan ehkäistä vahvistamalla nuorten osallisuuden tunnetta ja lisäämällä tietoa ihmisoikeuksista ja kulttuureista.
Media ja erityisesti sosiaalinen media ovat olennainen osa nuorten arkea. Nuorten kanssa on hyvä käsitellä erilaisia mediaan liittyviä uhkia ja opettaa heitä arvioimaan median sisältöjä.
Päihteet liittyvät usein nuorten rikoksiin. Päihteiden käytön seurauksista on tärkeää keskustella nuorten kanssa avoimesti ja muistuttaa, että itselle tai kaverille voi hakea apua.
Moni nuori pelaa ainakin silloin tällöin, mutta liiallisena se on haitallista. Nuoren kanssa on hyvä keskustella ongelmapelaamisen tunnistamisesta.
Nuoren riskinotolla liikenteessä voi olla ikäviä seurauksia. Ryhmäpaineen tunnistamisella ja sen vastustamisella on suuri merkitys rattijuopumusten ja liikennerikosten ehkäisyssä.
Tunnetaitojen harjoittelu parantaa nuoren itsetuntoa ja ihmissuhdetaitoja, jolloin myös riski väkivaltaiseen käyttäytymiseen tai rikosten tekemiseen vähenee.
Perustieto rikoksista ja rikosprosessista auttaa nuoria tunnistamaan rikoksia ja puuttumaan niihin.
Sivuille sopivia materiaaleja voi ehdottaa neuvoston sihteeristölle.