-
Tilastollinen tutkimus tuottaa tärkeää vaikuttavuustietoa
Kriminologian professori Mikko Aaltonen Itä-Suomen yliopistosta on kehittänyt erityisesti rekisteritutkimusta kriminaalipolitiikan aiheista. Hän on tyytyväinen viimeaikaiseen kriminologian nousuun alana. Vaikuttavuustiedon paremmalla jalkauttamisella esimerkiksi rikoksentorjunnan suunnitteluun olisi saavutettavissa suuria hyötyjä.
-
Hyvä lainvalmistelu nojaa vahvaan tietopohjaan
Lainsäädäntö on yhteiskunnassa keskeisin ohjausväline. Lainsäädännön avulla voidaan edistää niitä yhteiskunnallisia tavoitteita, jotka koetaan tärkeäksi. Hallitusohjelma on yksi väline, jonka avulla tuodaan esille yhteiskunnallista tahtotilaa. Hallitusohjelma vaikuttaakin merkittävästi ministeriöiden lainvalmistelun teemoihin kulloisena hallituskautena. Vaikuttavan lainsäädännön varmistamiseksi ministeriöissä tehtävän lainvalmistelun tulee olla laadukasta. Tässä artikkelissa tarkastellaan tiedon roolia osana laadukasta lainvalmistelua.
-
Tieto on valtaa – ja väärä tieto ylivaltaa
Disinformaatiolla ja muilla informaatiosodankäynnin keinoilla pyritään horjuttamaan suomalaisen yhteiskunnan perustuksia, kuten luottamusta viranomaisiin, mediaan sekä toisiin ihmisiin. Teknologian kehittymisen vuoksi disinformaation määrän uskotaan lisääntyvän entisestään lähivuosina. Vahingoittavalta tiedolta suojautuminen vaatii sekä kansallisia että kansainvälisiä toimia.
-
Tieto lisää tuskaa? Antoisaa tutkimustyötä raskaista aiheista
Eettinen stressi, ristiriitaiset tunteet ja sijaistraumatisoitumisen vaara puhututtivat, kun eri alojen tutkijat kokoontuivat elokuussa Turun yliopistolle keskustelemaan raskaiden tutkimusaiheiden vaikutuksesta hyvinvointiin. Tuska-seminaari antoi myös konkreettisia vinkkejä työhyvinvoinnin edistämiseksi. Esimerkiksi pysähtyminen ja tunteiden hyväksyminen mahdollistavat etäisyyden ottamisen, mikä on merkityksellistä paitsi tutkijan hyvinvoinnille myös tutkimusaiheen ymmärtämiselle ja tulkinnalle.
Tutustu Haasteen 3/2024 koko sisältöön
Lue lisää artikkeleja mm. lapsivaikutusten arvioinnista lainvalmistelussa, tiedonkulusta vankien kuntoutuksessa, salaliittoteorioista, nuorten radikalisoitumisen ehkäisystä, vihapuhelainsäädännön kehittämisestä, hatkaamiseen puuttumisesta ja uusimman rikosuhritutkimuksen tuloksista.
Oletko jo lukenut Haasteen edelliset numerot? Haasteen 2/2024 teemana oli etiikka, 1/24 nuoret ja rikosoikeusjärjestelmä, 4/23 tulevaisuus, 3/23 globaalit ilmiöt, 2/23 rangaistus ja kuntoutus, 1/23 päihdepalvelut, 4/22 teoriat, 3/22 yhdenvertaisuus ja polarisaatio, 2/22 väkivalta, 1/22 ympäristörikokset ja kestävä kehitys, 4/21 rikoksentorjunnan muuttuvat toimijat ja toimintakentät, 3/21 lapsen oikeudet, 2/21 työelämään liittyvä rikollisuus ja 1/21 poikkeusolot.