Työpaikkaväkivalta
Euroopan komission määritelmän mukaan työpaikkaväkivallalla tarkoitetaan tapahtumia, joissa henkilöitä loukataan sanallisesti, uhataan tai pahoinpidellään heidän työhönsä liittyvissä oloissa ja jotka suoraan tai epäsuorasti vaarantavat heidän turvallisuutensa, hyvinvointinsa tai terveytensä. Työpaikkaväkivalta voi ilmetä fyysisenä väkivaltana, väkivallan uhkana, kiusaamisena tai ahdisteluna.
Työpaikkavalta voi olla työpaikan sisäistä (tekijänä esim. työtoveri) tai työpaikan ulkopuolelta tulevaa (tekijä asiakas, potilas, oppilas tai ulkopuolinen, tuntematon henkilö). Työväkivalta on työpaikkaväkivaltaa yleisempi käsite, siihen kuuluu myös työmatkalla kohdattu väkivalta.
Työssä kohdattu väkivalta on tietyissä ammateissa selvästi yleisempää kuin monissa muissa. Näitä ammatteja ovat erityisesti hoitoalan ammatit, eräät sosiaalialan ammatit, vanginvartijat, poliisit, vartiointityö sekä ravintola-alan ammateista hovimestarit ja vahtimestarit. Naiset kohtaavat työväkivaltaa useammin kuin miehet, mikä osaltaan johtuu siitä, että hoito- ja sosiaalialalla työskentelevistä enemmistö on naisia. Toisaalta etenkin vartiointi- ja poliisialoilla, jotka puolestaan ovat miesvaltaisia, väkivallan riski on huomattavasti korkeampi kuin muilla aloilla. Vartiointi- ja poliisialoilla työskentelee lukumäärällisesti huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin hoito- ja sosiaalialalla, joten näiden alojen riskialttius ei erotu väestötason tilastoissa.
Vuoden 2021 kansallisen rikosuhritutkimuksen perusteella työpaikallaan tai työtehtävissään uhkailua tai fyysistä väkivaltaa oli kokenut vajaa 5 prosenttia vastaajista. Erityisen yleistä työpaikalla koettu väkivalta oli 15–25- ja 34–54-vuotiaiden naisten keskuudessa.
Työväkivaltaa voidaan ehkäistä ja vähentää teknisillä ratkaisuilla, esimerkiksi lisäämällä työpaikoilla vartijoiden näkyvyyttä. Ensisijaisen tärkeitä ovat työntekijöille itselleen kohdennetut selkeät ohjeistukset ja valmiudet uhkatilanteiden kohtaamiseen.
Lisätietoa
Kolttola & Näsi (2022) Suomalaiset väkivallan ja omaisuusrikosten kohteena 2021 – Kansallisen rikosuhritutkimuksen tuloksia. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti. Katsauksia 51/2022.
Tietoa työväkivallan ehkäisystä ja ohjeita sekä työntekijälle että työnantajalle (työsuojelu)
Tietoa työpaikkakiusaamisesta (Työterveyslaitos)