Liikenne

 Liikenteen turvallisuus ja liikenteeseen liittyvien rikosten ehkäisy koskettavat nuoria eri tavoin: nuoret voivat ottaa riskejä esimerkiksi ajamalla päihtyneenä tai ilman ajo-oikeutta tai syyllistymällä ylinopeutta. Liikennepäihtymyksiä voidaan estää kannustamalla nuoria puuttumaan toisten käytökseen ja ennakoimaan tilanteita, joissa joku saattaa päätyä kuskiksi päihtyneenä. Liikenneturvallisuudessa ryhmäpaineen tunnistamisella ja vastustamisella on suuri merkitys.

Materiaalit

Liikenneturvan #rohkee-kampanja

Liikenneturva on toteuttanut nuorille suunnatun #rohkee-kampanjan, joka herättelee puuttumaan rattijuopumukseen ennen sen tapahtumista. Kampanjassa on tehty videoita, joissa käsitellään tilanteisiin puuttumista ja nuorten kokemaa ryhmäpainetta. Kampanjan materiaalien avulla nuori voi eläytyä tilanteisiin ja pohtia, miltä ne tuntuvat.

Poliisitube

Poliisin Youtube-kanavalla nuorten tekemissä ja erityisesti nuorille suunnatuissa #jeesaakaveria-videoissa käsitellään rattijuopumusta. Muilla kanavan videoilla on käsitelty esimerkiksi piittaamattomuutta liikenteessä, eri kulkuneuvoja ja sääntöjen noudattamista eri liikenteenkäyttäjien näkökulmasta.