Rikoksentorjunnan uutiskirje 6/2024

Julkaisuajankohta 13.12.2024 14.58
Uutinen

logo

 

Euroopan rikoksentorjuntakilpailun 2024 voitti Tšekki – Suomi toiseksi

EU:n rikoksentorjuntaverkoston (EUCPN) rikoksentorjuntakilpailun (ECPA) teemana oli tänä vuonna uusintarikollisuuden ehkäisy ja rikosseuraamuksen jälkeinen yhteiskuntaan sopeutuminen. Kilpailu järjestettiin Budapestissa joulukuussa hyvien käytäntöjen konferenssin yhteydessä.

Toisen palkinnon saaneen Suomen REVION-hankkeen tavoitteena on väkivaltarikoksesta tuomittujen autismikirjon ja ADHD:n piirteitä omaavien henkilöiden rikoksen uusimisriskin ehkäiseminen kohdennetulla kuntoutuksella. Kilpailun raati arvosti erityisesti hankkeen tieteellistä ja teoriaperusteista otetta ja sitä, että kuntoutus kohdistui ryhmään, joka on yliedustettuna vankiloissa.

ECPA-tuomaristo myönsi ensimmäisen palkinnon Tšekin hankkeelle RUBIKON. Voittoa tavoittelematon työllistämistoimisto keskittyy parantamaan rikostaustan omaavien henkilöiden työllistymismahdollisuuksia, tarjoamaan työpaikkojen välityspalveluja ja tekemään yhteistyötä työnantajien kanssa entistä osallistavimpien työmarkkinoiden luomiseksi. Kolmannen palkinnon sai Tanskan PRIMUS MOTOR -hanke. Kyseessä on innovatiivinen ja hyvin jäsennelty vankilassa toteutettava mentorointiohjelma, jonka tavoitteena on vähentää uusintarikollisuutta.

Tarkemmin hankkeista Rikoksentorjunta.fin uutisessa

Hallitus edistää viranomaisten tiedonvaihtoa – koordinaatioryhmä tukemaan rikoksentorjunnan lainsäädäntöhankkeita

Oikeusministeriö on asettanut koordinaatioryhmän tukemaan ministeriöiden lainsäädäntöhankkeita, joiden tavoitteena on hallitusohjelman mukaisesti poistaa rikoksentorjuntaan liittyviä tietojenvaihdon esteitä. Sujuva ja oikea-aikainen tiedonvaihto on erityisen tärkeää rikoksentorjunnassa. Koordinaatioryhmä ei vastaa tietojenvaihtoa koskevien lakien valmistelusta, vaan jokainen ministeriö vastaa niistä omalta osaltaan.

Oikeusministeriön tiedote

Tietoa rikoksen uhrin oikeuksista -verkkosivut uudistuneet

Tietoa rikoksen uhrin oikeuksista -verkkosivut Oikeus.fi-sivustolla ovat uudistuneet. Rikoksen uhrille tarkoitetussa tietopaketista kerrotaan muun muassa rikosilmoituksen tekemisestä, tukipalveluista, oikeudellisesta avusta, mahdollisuudesta saada suojelua, korvausten hakemisesta, oikeudesta tulkkaukseen ja asiakirjojen käännöksiin sekä rikosasioiden sovittelusta.

Lisätietoa verkkosivuilla

Pohjoismainen allianssi Nordic Safe Cities edistää turvallisuutta aluetasolla

Nordic Safe Cities on pohjoismainen allianssi, joka kokoaa yhteen pohjoismaisia kaupunkeja ja muita toimijoita alueellisen turvallisuuden edistämiseksi. Sen päämääränä on varmistaa demokratian toteutuminen paikallisella tasolla ja estää polarisoitumista. Allianssi pilotoi uusia aloitteita viranomaisten, organisaatioiden ja nuorten kanssa turvallisuuden lisäämiseksi paikallisella tasolla ja toimii yhteistyöfoorumina julkisen sektorin toimijoiden ja säätiöiden yhteistyön kehittämiseksi. Allianssi toimii kaikissa Pohjoismaissa. Suomalaisia kaupunkeja ja säätiöitä kannustetaan mukaan toimintaan.

Lisätietoa allianssin verkkosivulla

Syyttäjä ja Rikosseuraamuslaitos tekevät yhteistyötä nuorisorangaistuksen käytön lisäämiseksi

Rikosseuraamuslaitos ja Valtakunnansyyttäjän toimisto haluavat lisätä nuorisorangaistuksen käyttöä. Vaikka alaikäisiä koskevien seuraamusselvityspyyntöjen määrä on noussut merkittävästi muutaman viime vuoden aikana, nuorisorangaistuksia ei ole tuomittu kuin muutamia. Tähän halutaan muutosta, sillä nuorisorangaistus soveltuu käytettäväksi erityisesti silloin, kun alaikäinen on rikoskierteessä ja hänen epäillään syyllistyneen useisiin rikoksiin. Seuraamuksen vahvuutena pidetään sen tiiviistä yhteydenpitoa nuoreen.

Nuorisorangaistus ja valvonnalla tehostettu ehdollinen vankeusrangaistus alaikäisten ja nuorten seuraamuslajeina -katsaus 56/2023.

Miksi pitää pelätä? – Sisäministeriön kolumni nuorten väkivallasta

Nuorten tekemistä rikoksista puhutaan paljon. Teot voivat tulla ilmi jatkuneen uhkailun tai huhujen kautta. Ne voidaan myös kuvata ja jakaa video somessa. Kaikki teot eivät kuitenkaan päädy poliisille saakka eikä niistä tehdä rikosilmoitusta esimerkiksi koston tai koston kierteen pelossa.

Sisäministeriön kolumni

Uusi EU-tason asiantuntijatietokanta radikalisaation ehkäisemiseen

EU:n radikalisoitumisen ehkäisyn osaamiskeskus (EU Knowledge Hub for Prevention of Radicalisation) kehittää uuden kattavan asiantuntijatietokannan, johon käytännön toimijat ja päätöksentekijät voivat rekisteröityä. Rekisteröityminen tietokantaan on ratkaisevan tärkeää: käytännön toimijat ja päätöksentekijät voivat osallistua osaamiskeskuksen toimintaan vain, jos heidät on sisällytetty asiantuntijatietokantaan. Tutkijat kuuluvat edelleen ERCOR-järjestelmän piiriin. Osaamiskeskus jatkaa radikalisoitumisen torjuntaverkoston (Radicalisation Awareness Network RAN) työtä.

Rekisteröityminen asiantuntijatietokantaan

Suomen Kriminologisen yhdistyksen asiantuntijaluettelo on päivitetty

Asiantuntijaluettelo on päivitetty ja siihen on lisätty kymmenen uutta asiantuntijaa. Asiantuntijaluettelon tavoitteena on edistää kriminologisen asiantuntijaosaamisen hyödyntämistä julkisessa keskustelussa.

Suomen Kriminologisen yhdistyksen asiantuntijaluettelo

Vuoden 2024 Veli Verkko -palkinto professori Janne Kivivuorelle

Suomen Kriminologisen Yhdistyksen antama Veli Verkko -palkinnon sai tänä vuonna professori Janne Kivivuori. Palkinto on tunnustus kriminologisen tutkimuksen edistämisestä ja se jaetaan joka toinen vuosi Kriminologian päivien yhteydessä. Kriminologian päivät pidettiin tänä vuonna Tampereella 31.10.-1.11.2024.

Veli Verkko -palkinto Suomen Kriminologisen Yhdistyksen sivuilla

 

Tutkimuksia ja selvityksiä

Tutkimus: Matalan kynnyksen hoidot voivat vähentää rikollisuutta

Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkimuksessa tarkasteltiin Turvallisille raiteille lähisuhdeväkivallan katkaisuohjelmaa ja alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia ennaltaehkäisemään pyrkivää SeriE-ohjelmaa. Sekä asiakkaat että väkivaltatyöntekijät ovat todenneet, että hoitotapaamisten määrällä on iso merkitys hoidon onnistumisen kannalta. Asiakkaiden riski syyllistyä rikokseen kasvaa elämäntilanteissa, joissa heidän elämänhallintansa ja hyvinvointinsa ovat heikentyneet.

Teemu Vauhkonen ym.:  Turvallisille raiteille -lähisuhdeväkivallan katkaisuohjelman ja SeriE-hankkeen arviointi. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin katsauksia 62/2024.

Nuorisorikollisuuskyselyn tulosten mukaan lähes joka viides nuori kokenut väkivallalla uhkaamista

Tuoreen Nuorisorikollisuuskyselyn tulosten mukaan nuorten yleisimpiä uhrikokemuksia ovat väkivallalla uhkaaminen, verkossa tapahtuva kiusaaminen sekä omaisuuden vahingoittaminen tai varastaminen. Lähes kaikki kysytyt uhrikokemukset ovat lisääntyneet hieman neljän vuoden takaiseen kyselyyn verrattuna.

Eniten on kasvanut väkivallalla uhkaamista kokeneiden nuorten osuus. Lähes viidennes nuorista ilmoittaa kokeneensa väkivallalla uhkaamista kyselyä edeltävän vuoden aikana. Tulokset ilmenevät Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin julkaisusta.

Karoliina Suonpää ym.: Nuorten rikoskäyttäytyminen ja uhrikokemukset 2024. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin katsauksia 64/2024.

Rikollisuustilanne 2023 -katsaus: Rikoslakiin kirjatut rikokset lisääntyivät viime vuonna, henkirikoksissa selvää laskua

Tuoreen rikollisuustilannekatsauksen mukaan vuonna 2023 kirjattiin 64 kuolemaan johtanutta väkivaltarikosta: Näiden rikosten määrä laski selvästi, lähes neljänneksellä vuoden 2022 tasosta ja jäi samalla viimeisen kymmenen vuoden jakson matalimmaksi. Sekä henkirikosten lukumäärä että väkilukuun suhteutettu henkirikostaso olivat selvästi alle 1990-luvun ja 2000-luvun alun keskitason ja myös matalin kymmenvuotisella seurantajaksolla.

Tietoon tulleiden pahoinpitelyjen määrä kasvoi selvästi. Nuoret ovat vanhempia ikäryhmiä useammin sekä epäiltynä että uhreja väkivaltarikoksista.

Ilari Kolttola (toim.): Rikollisuustilanne 2023. Rikollisuuskehitys tilastojen ja tutkimusten valossa. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin katsauksia 65/2024.

Nuorten seuraamusjärjestelmää ja nuorisorangaistuksen käyttöä selvitetty

Tuoreessa raportissa tarkastellaan kattavasti 15–20-vuotiaiden nuorten seuraamusjärjestelmää teorian ja tilastojen valossa, paikallistetaan soveltamiskäytäntöön liittyviä ongelmakohtia ja esitetään järjestelmän kehittämisvaihtoehtoja. Raportin keskeinen havainto on nuorisorangaistuksen tavoiteltua vähäisemmäksi jäänyt käyttö. Tätä selittävät muun muassa nuorisorangaistuksen tuomitsemiselle asetetut suhteellisen tarkkaan rajatut kriteerit ja rangaistuslajin pariin valikoitavien nuorten soveltuvuusarviointia ja ”karsintaa” suorittavien viranomaistahojen lukuisuus.

Tapio Lappi-Seppälä: Selvityksiä nuorten seuraamusjärjestelmästä ja sen soveltamisesta ikäryhmässä 15–17. Oikeusministeriön julkaisuja, Selvityksiä ja ohjeita 2024:24.

Runsas alkoholinkäyttö usein lisää ja pahentaa lähisuhdeväkivaltaa

Runsas alkoholinkäyttö usein lisää ja pahentaa lähisuhdeväkivaltaa ja muita ongelmia lähisuhteissa. Naiset kokevat läheistensä alkoholiongelmia miehiä yleisemmin. Toisaalta miehet kokevat omasta alkoholinkäytöstään johtuvia haittoja enemmän kuin naiset. Vakavimmat alkoholihaitat, kuten alkoholikuolemat, painottuvat miehiin ja sosioekonomisesti haavoittuvammassa asemassa oleviin.

Pia Mäkelä & Katariina Warpenius (toim.): Suomalaisten alkoholinkäyttö, juomatavat ja alkoholihaitat : Juomatapatutkimuksen tuloksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportteja 6/2024.

Ruotsissa ehkäistään yhteistyöllä lasten ja nuorten rekrytoitumista järjestäytyneeseen rikollisuuteen

Ruotsissa on tiivistetty viranomaisyhteistyötä lasten ja nuorten rekrytoinnin estämiseksi rikollisverkostoihin. Yhteistyön tiivistämiseksi on luotu kahdeksan viranomaisen verkosto ”Lapset ja nuoret järjestäytyneessä rikollisuudessa” (Barn och unga i organiserad brottslighet, Bob), joka on juuri julkaissut loppuraportin. Bobin ydin on luoda nopeita kontaktireittejä paikallistason toimijoiden, kuten poliisin, sosiaalitoimen ja koulun välille. Bob varmistaa, että lapset ja nuoret, jotka ovat vaarassa tulla rekrytoiduiksi rikollisverkostoihin tai ovat jo mukana vakavissa rikoksissa, ohjataan nopeasti ja tehokkaasti oikeiden toimenpiteiden piiriin.

BRÅ:n uutinen ja linkki loppuraporttiin (ruotsiksi)

Väitös: Kun raiskaustuomio muuttuu hovioikeudessa, taustalla voi olla tuomarin päinvastainen oletus siitä, miten maailma toimii

Seksuaalirikosten oikeusprosesseissa näytön arvioinnissa joudutaan nojautumaan pidempiin johtopäätösketjuihin kuin yksinkertaisemmissa rikostapauksissa. Tämä tekee näytön arvioinnista alttiimman virheille. Otava Piha osoittaa väitöskirjassaan, että tuomarien tekemillä taustaoletuksilla on iso rooli, kun tehdään johtopäätöksiä todistusaineistosta raiskaustapauksissa.

Otava Piha: Recognising Rape : From Essential Elements to Reasoned Judgment. Helsingin yliopisto 2024.

Väitös: Verkkorikollisuuden uhrikokemuksen tutkimus auttaa ehkäisemään uhriksi joutumista

Marko Mikkola on tutkinut väitöskirjassaan syitä nettiuhrikokemusten taustalla. Nuoriin ja aikuisiin kohdistuvan verkkorikollisuuden ja -häirinnän, kuten kalasteluviestien, laittomien uhkausten, rahapetosten ja tietomurtojen, määrät ovat jatkuvassa kasvussa. Tutkimus osoittaa, että verkon ja sen palvelujen käyttöön luomamme rutiinit, tilannekohtaiset muuttujat sekä uhrin omat persoonallisuustekijät voivat kasvattaa riskiä jäädä uhreiksi verkossa. Lisäksi nopeat yhteiskunnalliset ja työelämän muutokset voivat olla kasvaneen uhrikokemusmäärän taustalla.

Marko Mikkola: Exploring Cybervictimisation : An Integrative Approach to the Dynamics Behind Victimisation. Tampereen yliopisto 2024.

Tutkimus: Eläinsuojelurikoksia selitetään monin tavoin oikeudessa

Helsingin yliopiston tehdyssä tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, millaisia eläinsuojelurikoksia Suomessa tehdään ja millaisia perusteluja syytetyt esittävät tekojensa puolustukseksi. Tutkimuksen mukaan eläinsuojelurikoksista syytetyt perustelivat tekojaan käräjäoikeuksissa eri tavoin tekotyypin mukaan. Sillä, miten syytetyt perustelevat tekojaan tai vakuuttavat syyttömyyttään, on merkitystä rikoksiin puuttumisen ja niiden ehkäisyn kannalta.

Elli Valtonen ym.: Neutralisation techniques used by defendants charged with animal welfare offences in Finland. Animal Welfare 2024.

Uutiskirje