Euroopan rikoksentorjuntakilpailun 2024 voitti Tšekki – Suomi toiseksi
EU:n rikoksentorjuntaverkoston (EUCPN) rikoksentorjuntakilpailun (ECPA) teemana oli tänä vuonna uusintarikollisuuden ehkäisy ja rikosseuraamuksen jälkeinen yhteiskuntaan sopeutuminen. Kilpailu järjestettiin Budapestissa joulukuussa hyvien käytäntöjen konferenssin yhteydessä.
Unkarin puheenjohtajakauden painopisteisiin kuuluu menetelmien kehittäminen, jotka edistävät työllistymistä, lainmukaista käyttäytymistä sekä aikuisten tai nuorten menestyksekästä yhteiskuntaan integroitumista vankeuden aikana koulutuksen, työllistämisen tai muiden ohjelmien kautta. ECPA-kilpailuun haettiin nimenomaan vankeusrangaistuksen täytäntöönpanon aikana tapahtuvia toimintoja.
ECPA-tuomaristo myönsi ensimmäisen palkinnon Tšekin RUBIKON -hankkeelle. RUBIKON on voittoa tavoittelematon työllistämistoimisto, joka keskittyy parantamaan rikostaustan omaavien henkilöiden työllistymismahdollisuuksia, tarjoamaan työpaikkojen välityspalveluja ja tekemään yhteistyötä työnantajien kanssa entistä osallistavimpien työmarkkinoiden luomiseksi. Tuomaristo piti hankkeen tavoitteita tärkeänä osana uudelleenintegroitumista. Lisäksi se, että voittoa tavoittelematon organisaatio johtaa hanketta, luo uudenlaisen yhteistyömallin, joka sisältää monipuolisen kumppaniverkoston.
Toisen palkinnon saaneen Suomen REVION-hankkeen tavoitteena on väkivaltarikoksesta tuomittujen autismikirjon ja ADHD:n piirteitä omaavien henkilöiden rikoksen uusimisriskin ehkäiseminen kohdennetulla kuntoutuksella. Tavoitteena on uusien taitojen oppiminen. Työskentelyn lähtökohtana on asiakkaiden yksilölliset tavoitteet. Hankkeen aikana selvitetään kuntoutuksen vaikuttavuutta yksilötasolla, sekä kehitetään kasvokkain tapahtuvan kuntoutuksen lisäksi myös etäkuntoutusmalli. Toiminta on valtakunnallista. Kilpailun raati arvosti erityisesti hankkeen tieteellistä ja teoriaperusteista otetta ja sitä, että kuntoutus kohdistui ryhmään, joka on yliedustettuna vankiloissa.
Kolmannen palkinnon sai Tanskan PRIMUS MOTOR -hanke. PRIMUS MOTOR on innovatiivinen ja hyvin jäsennelty vankilassa toteutettava mentorointiohjelma, jonka tavoitteena on vähentää uusintarikollisuutta. Tyypillisesti mentorointiohjelmat keskittyvät vain yhden mentorin ja mentoroitavan väliseen suhteeseen, mutta tässä ohjelmassa raati arvosti sitä, että jokaiselle osallistujalle etsitään huolellisesti kaksi vapaaehtoista mentoria vangin vapautumisalueelta. Raadin mielestä laaja ja yhteistyö muidenkin toimijoiden kanssa oli ansiokasta, ja totesi, että vapaaehtoisten tekemää työtä ei riittävästi arvosteta Euroopassa, vaikka Tanskan hankkeessa se toteutui ja auttoi hyvin tulosten saavuttamista.
Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Saija Järvinen, p. 0295 150 352, [email protected]