Salaliittoteoriat ovat tuhoisimpia niihin uskoville itselleen
Heinäkuussa 1947 Yhdysvaltain New Mexicossa sijaitsevan Roswellin lentotukikohdan tiedotusupseeri ilmoitti Yhdysvaltain armeijan löytäneen paikalliselta karjatilalta ”lentävän lautasen”. Uutinen lentävästä lautasesta levisi nopeasti maailman mediaan.
Yhdysvaltain ilmavoimat kuitenkin selitti tuolloin, että kyseessä oli kaasupallojen varassa lentänyt säähavaintolaite. Vuonna 1980 amerikkalainen sensaatiolehti julkaisi ”lentävän lautasen” jäännökset talteen ottaneen majurin haastattelun. Hän uskoi palasten olleen peräisin ulkoavaruudesta.
Kuuluisan salaliittoteorian mukaan hallitukset salaavat avaruusolentojen vierailut Maassa. Teoria toistuu usein kirjallisuudessa, elokuvissa ja tv-sarjoissa. Muun muassa suosittu ”Salaiset kansiot” -tv-sarja perustui ajatukseen Yhdysvaltain hallituksen salaamista muukalaisista Maapallolla.
FINSCI-tutkimuksen (2021) mukaan 59 prosenttia suomalaisista on kuullut väitteen USA:n armeijan salaamasta Roswellin ufosta ja 14 prosenttia uskoo siihen ainakin vähän. Amerikkalaisista jopa 29 prosenttia uskoo, että ihmiskunnan kontakti avaruusolentojen kanssa on tarkoituksella salattu kansalaisilta (YouGov 2021).
Yhdysvaltain ilmavoimien vuonna 1994 tekemän selvityksen mukaan Roswellissa kyse oli todennäköisesti armeijan salaisesta havaintopallosta, jolla tarkkailtiin Neuvostoliiton ydinkokeita. Koska hanke oli alun perin top secret, siitä ei kerrottu myöskään pallon jäänteet keränneelle majurille.
Myytti ja salaliittoteoria oli kuitenkin jo ehtinyt juurtua niin syvälle populaarikulttuurin tuotoksiin, ettei sitä enää virallisilla selvityksillä kumottu.
Medialuottamuksella ja salaliittoteorioilla on yhteys
Salaliittoteorialla tarkoitetaan uskomusta, jonka mukaan ryhmä ihmisiä juonittelee salassa pahantahtoisten päämääriensä saavuttamiseksi. Niin kauan kuin tästä ei ole pitäviä todisteita, kysymys on salaliittoteoriasta.
Salaliittoteorioihin uskomisen syistä on tehty runsaasti akateemista tutkimusta. Hollantilainen sosiaalipsykologi Jan-Willem van Prooijen on kiteyttänyt asian niin, että salaliittoteoriat ovat vastaus ahdistuneisuuteen ja pelkoon. Salaliittoteorioihin uskominen on selviytymismekanismi mutta ei kovin hyvä sellainen, koska ne tekevät ihmisen entistäkin ahdistuneemmaksi ja epävarmemmaksi.
Yleensä ihmisiin uppoavat helpoimmin salaliittoteoriat sellaisista tapauksista, joihin liittyy paljon avoimia kysymyksiä tai salailua.
Yleensä ihmisiin uppoavat helpoimmin salaliittoteoriat sellaisista tapauksista, joihin liittyy paljon avoimia kysymyksiä tai salailua. Kun ihminen tempautuu ”tekemään omaa tutkimustaan” salaliittoteorioista, yksi uskomus johtaa usein toiseen, ja pian hän imeytyykin Ihmemaan Liisasta tuttuun kaninkoloon. Kaninkolo on salaliittoteoreetikoiden itsensä käyttämä termi.
Voisi kuvitella, että esimerkiksi WTC:n tornien romahtaminen New Yorkin terrori-iskuissa vuonna 2001 oli selkeästi seurausta Osama bin Ladenin terroristien kaappaamien matkustajalentokoneiden törmäyksestä kaksoistorneihin. Silti salaliittoteoriat USA:n hallituksen tilaustyöstä ja rakennuksiin asennetuista räjähteistä kukkivat yhä edelleen.
Pohjoismaissa uskotaan salaliittoteorioihin vähemmän kuin muualla. Tätä voidaan selittää monillakin syillä, muun muassa korkealla koulutustasolla ja laadukkaalla koulujärjestelmällä.
FINSCI-tutkimuksessa tuli esiin aiemmissa ulkomaisissa tutkimuksissa havaittu olennainen yhteys: mitä korkeampi on kansalaisten luottamus mediaan, sitä vähemmän he uskovat salaliittoteorioihin. Suomessa luottamus uutisiin on tutkitusti maailman huippua.
Suomalaiset eivät innostu ääriuskomuksista
Syksyllä 2021 toteutetun FINSCI-tutkimuksen perusteella Suomen suosituin salaliittoteoria on uskomus siitä, ettei Lee Harvey Oswald toiminut yksin presidentti John F. Kennedyn salamurhassa Dallasissa 1963. Suomalaisista 38 prosenttia on ainakin vähän samaa mieltä tästä väitteestä.
Olen julkisesti myöntänyt, että itsekin olen vähän kiikun kaakun, vaikka Warrenin komissio päätyi tiiliskiven kokoisessa tutkintaraportissaan siihen, että Oswald toimi yksin.
Suomalaisten seuraavaksi yleisimmät salaliittoteoriat liittyvät vapaamuurareiden salaiseen vaikutukseen liike-elämässä ja politiikassa (32 % uskoo ainakin vähän) sekä siihen, että tietokoneyritykset julkaisevat tarkoituksellisesti virheellisiä ohjelmia, jotta voivat myydä niihin päivityksiä (30 %).
Heikoimmin suomalaisiin uppoavat äärimmäiset teoriat, kuten se, että osa maailman johtajista olisi ihmisen hahmon ottaneita liskonkaltaisia avaruusolentoja (1,3 %). Vielä vähemmän saivat kannatusta väitteet 5G-verkon levittämästä koronaviruksesta (0,9 %) ja koronarokotteisiin istutetuista mikrosiruista (0,7 %).
Hitler ja Putin oikeuttivat verilöylyt salaliittoteorioilla
Suuri osa salaliittoteorioista on varsin harmittomia yhteiskunnan kannalta. Kaikki salaliittoteoreetikot eivät ole hyökkäämässä minnekään, vaan saattavat tutkia teorioita esimerkiksi puhtaasti viihdykkeenä.
Osa salaliittoteorioista on kuitenkin radikalisoivia ja siten vaarallisia. Suojelupoliisi on varoittanut äärioikeiston levittämästä niin sanotusta väestönvaihtoteoriasta, joka löytyy monen viime vuosina tehdyn terrori-iskun taustalta. Esimerkiksi Norjassa vuonna 2011 lähes 80 ihmistä joukkomurhannut Anders Breivik vannoi väestönvaihtoteorian nimeen.
Koronavirukseen ja -rokotuksiin liittyvät teoriat voivat osoittautua haitallisiksi kansanterveyden kannalta, jos esimerkiksi rokotuskattavuus heikkenee niiden vuoksi muidenkin tautien kohdalla.
Yhdysvalloissa entisen presidentin Donald Trumpin lietsoma vaalivilppiteoria innosti hänen kannattajiaan valtaamaan kongressirakennuksen. Trumpin ja hänen liittolaistensa hokema varastetuista vaaleista horjuttaa uskoa demokratiaan ja vaalijärjestelmän luotettavuuteen.
Adolf Hitler oikeutti kuuden miljoonan juutalaisen joukkomurhan sepitteellisen ”Siionin viisaiden pöytäkirjat” -teoksen salaliittoteorioilla juutalaisten tavoittelemasta maailmanherruudesta. Samankaltaista oikeutusta käyttää nyt Venäjän presidentti Vladimir Putin perustellessaan armeijansa brutaalia hyökkäyssotaa Ukrainassa. Hän on selittänyt hyökkäystä salaliittoteorioilla, jotka liittyvät Ukrainaan, länsimaihin ja Natoon.
Kaikki meni – yksilöille käy usein huonosti
Yhteiskunnan kannalta vaarattomatkin salaliittoteoriat ovat kuitenkin usein tuhoisia niihin uskoville yksilöille. Kirjassani olen haastatellut kaninkoloon uponneita salaliittoteoreetikoita, entisiä teoreetikoita ja heidän läheisiään. Tarinat toistuvat yhdenmukaisina eri puolilla maailmaa: pari- ja perhesuhteet tuhoutuvat, ystävät kaikkoavat ja työpaikat lähtevät alta.
Eräs tunnettu suomalainen salaliittoteoreetikko kertoi vastikään Instagram-päivityksessään, että menetti some-tilinsä ja lähes kaikki kaverinsa ja sukulaissuhteensa, koska puhui ääneen koronaan ja rokotteisiin liittyvistä uskomuksistaan.
Kaninkolo on yksinäinen ja pimeä paikka.
Pasi Kivioja
Kirjoittaja on YTT, kirjailija ja toimittaja-tutkija, joka on työskennellyt suomalaisten salaliittoteoriauskomuksia tutkineessa FINSCI-hankkeessa. Häneltä on ilmestynyt tietokirja ”Salaliittoteorioiden ihmemaassa – tositarinoita ihmisistä kaninkolossa” (Docendo, 2022).
Kuva: Riikka Kostiainen