Forssan yhteisösovittelun malli voitti rikoksentorjuntakilpailun

Julkaisuajankohta 25.9.2018 11.13
Tiedote
Forssan yhteisösovittelun malli voitti rikoksentorjuntakilpailun 2018.

Kansallisen rikoksentorjuntakilpailun 2018 voitti Forssan malli, jossa väestöryhmien välisiä konflikteja puretaan yhteisösovittelun keinoin. Kilpailun teemana oli poliisin laaja-alainen yhteistyö paikallistasolla. Voittajahanke edustaa Suomea Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa (ECPA) joulukuussa Itävallassa.

Rikoksentorjuntaneuvoston järjestämässä kilpailussa haettiin tänä vuonna hankkeita, joilla joko puututaan johonkin rikosilmiöön tai parannetaan turvallisuuden tunnetta poliisin laaja-alaisen yhteistyön avulla. Kilpailuun osallistui viisi hanketta.

Rikoksentorjuntakilpailun voittajaksi raati valitsi Forssan mallin väestöryhmien välisen konfliktin sovittelusta, jonka toteuttivat Hämeen poliisilaitos ja Naapuruussovittelun keskuksen sovittelijat. Yhteisösovittelu oli Forssan kaupungin vastaus väkivaltaisiin yhteenottoihin paikallisten nuorten sekä vastaanottokeskusten asukkaiden välillä syksyllä 2016. Sovittelu tuotti tulosta: väkivalta loppui ja tilanne rauhoittui. Raati arvosti sitä, että hankkeen vaikutus kohdistui osallisten lisäksi laajemminkin kaupungin asukkaisiin ja otti heidät mukaan paikallisen ongelman ratkaisuun. Rikoksentorjunnallisten elementtien lisäksi Forssan malli sisältää mahdollisuuksia hyvien väestösuhteiden edistämiseen. Se myös edistää kansallisen rikoksentorjuntaohjelman suositusten toteuttamista.

Forssan malli ottaa mukaan koko yhteisön

Forssan kaupunki reagoi syksyllä 2016 tappeluihin nopeasti ja kokosi moniammatillisen tiimin katkaisemaan väkivallan kierteen ja palauttamaan turvallisen ilmapiirin. Väkivallan teoista oli jo käynnissä rikostutkintoja, ja väestöryhmien välisten jännitteiden lieventämiseksi päätettiin käynnistää yhteisösovittelu. Lähipoliisi ja Naapuruussovittelun keskuksen sovittelijat hoitivat yhteisösovittelun ja osapuolten tapaamiset ja muu verkosto tuki työtä esimerkiksi järjestämällä tarpeellisia palveluja ja tukihenkilöitä osallisille ja mahdollistamalla keskustelun nuorten kanssa koulussa. Lisäksi kaupunki rahoitti Gutsy Gon toteuttamaa innovatiivista mediaprojektia, jossa nuoret pohtivat, kuinka rauha syntyy.

Forssan mallissa väestöryhmien välisten konfliktien purkamiseksi on olennaista avoin ja neutraali tiedotus, viranomaisten laajat verkostot ja yhteistyö sekä ratkaisukeskeinen yhteisösovittelu. Mallia on sittemmin käytetty vastaavissa konflikteissa eri paikkakunnilla. Hanke on dokumentoitu ja arvioitu monesta näkökulmasta ja eri menetelmin.

Vuoropuhelu vähentää turvattomuutta

Poliisin näkökulmasta Forssan malli on hyvä ja toimiva yhteistyömalli poliisin, kunnallisen moniammatillisen työryhmän ja ammattisovittelijoiden kesken, kertoo vanhempi rikoskonstaapeli Jukka Kastikainen Hämeen poliisilaitokselta.

Naapuruussovittelun keskuksen päällikkö Miriam Attias puolestaan painottaa, että rikostutkinta ei poista ihmisten välisiä jännitteitä eikä pinnan alla kytevää ”me vastaan he” -asetelmaa. Yhteisösovittelussa keskitytään konfliktien ratkaisemiseen ja turvallisen ilmapiirin luomiseen, parantamiseen ja palauttamiseen.

– Vuoropuhelu ei synny itsestään, mutta tilanteesta puhuminen tekee asioista pienempiä ja helpommin lähestyttäviä. On tärkeää, että konfliktiin osalliset ja sitä sivusta seuraavat tulevat kuulluksi ja saavat kertoa, mitä he tarvitsevat epämukavuuden ja turvattomuuden poistamiseksi.

Lisätietoa rikoksentorjuntakilpailusta: Rikoksentorjuntaneuvoston pääsihteeri Minna Piispa, puh. 02951 50223, [email protected]

Lisätietoa Forssan mallista poliisin näkökulmasta: Vanhempi rikoskonstaapeli Jukka Kastikainen, puh. 0295 437776, [email protected].

Lisätietoa yhteisösovittelusta: Hankejohtaja/sovittelija Miriam Attias, puh. 044 081 9814, [email protected] (päivitetty 25.3.2020)

Raadin päätös kansallisen rikoksentorjuntakilpailun voittajasta

Rikoksentorjuntaneuvosto