Euroopan rikoksentorjuntakilpailun voitto Ruotsiin

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 12.12.2019 19.25
Uutinen
Palkitut hankkeet ECPA 2019

Vuoden 2019 Euroopan rikoksentorjuntapalkinnon (ECPA) sai ruotsalainen Sofielund-hanke, jossa laajan yhteistyön ja monipuolisten keinojen avulla pystyttiin vähentämään huumerikollisuutta ja turvattomuuden kokemusta asuinalueella.

Malmön Sofielundissa kiinteistönomistajat, vuokrataloyhtiöt, yritykset, poliisi, kaupunki ja yliopisto yhdistivät voimansa alueen negatiivisen kierteen katkaisemiseksi. Yhteistyön ja monipuolisten toimenpiteiden ansiosta rikollisuus ja nuorten huumeiden käyttö ja rekrytointi jengeihin vähenivät. ECPA-raati arvosti erityisesti keskeisten toimijoiden sitoutumista yhteisön laajuisen ongelman ratkaisuun ja naapuruuden vahvistamiseen. Voittajahanke sai 10 000 euroa.

Lisäksi palkittiin Saksan ja Tanskan hankkeet. Saksassa on kehitetty uudenlainen koulutus- ja hoito-ohjelma (Bengalo) suljettuun laitokseen tuomituille nuorille rikoksentekijöille, joilla on väkivalta- ja päihdeongelmia. Interventio sai kiitosta siitä, että se perustuu tutkimusnäyttöön ja sitä on arvioitu perusteellisesti. Tanskan palkittu hanke on anonyymi digitaalinen neuvontapalvelu (Netstof.dk) 14–25-vuotiaille nuorille, jotka kokeilevat tai käyttävät huumeita. Raati arvosti hankkeen keskittymistä netin mahdollisuuksiin nuorten tavoittamisessa.

Suomea kilpailussa edusti Kriminaalihuollon tukisäätiön Nuorten toiminta. ECPA-palkinto jaettiin EU:n rikoksentorjuntaverkoston hyvien käytäntöjen konferenssin yhteydessä Helsingissä. Aiheena oli nuorten huumeiden käyttöön liittyvän oheisrikollisuuden ja muiden haittojen vähentäminen ja ehkäiseminen.

Kilpailuhankkeet esitellään EU:n rikoksentorjuntaverkoston sivuilla eucpn.org.

Konferenssin videotallenne on katsottavissa 12.1.2020 saakka.