Hyppää sisältöön

Kilpailu parhaasta kotiväkivallan ehkäisyhankkeesta käynnistyy

23.4.2013 17.06 | Julkaistu suomeksi 17.11.2017 klo 17.09
Tiedote

Rikoksentorjuntaneuvosto järjestää kansallisen rikoksentorjuntakilpailun, jonka voittaja edustaa Suomea tämän vuoden Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa (ECPA). Teemana on lähisuhdeväkivallan ehkäiseminen. Ensimmäistä kertaa Suomen ECPA-ehdokas valitaan kansallisen karsintakilpailun kautta.

Euroopan ja samalla Suomen rikoksentorjuntakilpailun teemana vuonna 2013 on koti- ja lähisuhdeväkivallan ehkäiseminen. Teema sisältää sekä fyysisen, psyykkisen, seksuaalisen, taloudellisen että emotionaalisen väkivallan tai väkivallan uhan lähisuhteissa iästä, sukupuolesta tai seksuaalista suuntautumisesta riippumatta. Kilpailuhanke voi liittyä esimerkiksi väkivallan uhrin suojelun oikeudellisiin keinoihin ja teknisiin välineisiin, uhrin sosiaalisiin tukijärjestelmiin, väkivallan tekijöiden hoito-ohjelmiin, riskinarviointiin, kotihälytystilanteiden hoitoon ja muihin ensitoimiin tai lähisuhdeväkivallan sovitteluun.

Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa ehdokkaat arvostellaan viiden kriteerin perusteella: Hankkeen tulee (1) keskittyä arkirikollisuuden tai rikollisuuden pelon torjuntaan nimetyn teeman puitteissa. Lisäksi hankkeen tulee (2) olla arvioinnin perusteella tuloksellinen, mielellään (3) esittää uudenlaisia menetelmiä ja (4) perustua yhteistyöhön sekä (5) olla toistettavissa muissa jäsenmaissa. Suomen kansallisessa rikoksentorjuntakilpailussa noudatetaan samoja kriteerejä.

Suomen kilpailun voittajan valitsee rikoksentorjuntaneuvosto. Palkintona hankkeen edustajalle maksetaan matkat joulukuussa Liettuassa järjestettävään rikoksentorjuntakonferenssiin, jossa julkistetaan Euroopan kilpailun voittaja. Sen valitsee EU:n rikoksentorjuntaverkoston (EUCPN) tuomaristo. Euroopan rikoksentorjuntakilpailun voittaja saa palkinnoksi 10 000 euroa. Lisäksi kaksi muuta hanketta palkitaan 5 000 eurolla.

Kansalliseen kilpailuun voi osallistua täyttämällä ilmoittautumislomakkeen 5. elokuuta mennessä. Rikoksentorjuntaneuvoston sihteeristö kuitenkin toivoo alustavia ehdotuksia ja yhteydenottoja mahdollisimman pian. Kilpailun voittaja julkistetaan Oulun rikoksentorjuntaseminaarin yhteydessä 2.10.2013.


Lisätietoja: erikoissuunnittelija Mika Junninen, puh. 02951 50406, 050 4434 686
sähköposti: mika.junninen(at)om.fi.