Hyppää sisältöön

Rikoksentorjuntakilpailu 2018 käynnistyy

29.5.2018 10.38
Uutinen

Rikoksentorjuntaneuvosto järjestää kansallisen rikoksentorjuntakilpailun, jonka voittaja edustaa Suomea vuoden 2018 Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa. Teemana on tänä vuonna poliisin laaja-alainen yhteistyö paikallistasolla.

Kilpailuhanke voi liittyä joko jonkin rikosilmiön vähentämiseen tai turvallisuuden tunteen parantamiseen. Yhteistyökumppaneina voivat olla poliisin lisäksi esimerkiksi kunta, järjestöt, asukasyhdistykset, asukkaat tai elinkeinoelämä. Kansallisen rikoksentorjuntaohjelman Turvallisesti yhdessä tarkoituksena on lisätä asukkaiden osallisuutta rikoksentorjunnassa. Tämä saavutetaan vahvistamalla asukkaiden ja järjestöjen osallistumista ja vaikuttamisen mahdollisuuksia niin alueensa rikollisuuden ehkäisyssä kuin muissakin turvallisuutta koskevissa päätöksissä. Vuoropuhelua ja yhteistyötä viranomaisten, järjestöjen ja kansalaisten kesken tarvitaan varsinaisiin rikosilmiöihin puuttumiseksi mutta myös parantamaan kansalaisten turvallisuuden tunnetta.

Suomen ja myös Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa ehdokkaat arvostellaan mm. seuraavien kriteerien perusteella: (1) Hankkeen tulee keskittyä arkirikollisuuden tai rikollisuuden pelon torjuntaan nimetyn teeman puitteissa. Lisäksi (2) hankkeen olisi hyvä olla dokumentoidusti tuloksellinen, sen tulisi (3) perustua yhteistyöhön ja (4) olla toistettavissa muissa jäsenmaissa sekä (5) olla mielellään luova.

Suomen kilpailun voittajan valitsee syyskuussa rikoksentorjuntaneuvoston kokoama riippumaton raati. Euroopan rikoksentorjuntakilpailun järjestää Euroopan rikoksentorjuntaverkosto (EUCPN). Sen asettama tuomaristo valitsee voittajan, joka saa palkintona 10 000 euroa, ja toiseksi ja kolmanneksi tulleet kilpailuehdotukset saavat kunniamaininnan lisäksi 5 000 euroa. Palkinnot luovutetaan Itävallassa pidettävässä rikoksentorjuntakonferenssissa 5.–6.12.2018. Suomen kilpailuhankkeen edustajalle maksetaan osallistuminen Itävallan tilaisuuteen.

Kilpailuehdotusten on oltava oikeusministeriössä viimeistään 24. elokuuta.

Lisätietoja: rikoksentorjuntaneuvoston pääsihteeri, neuvotteleva virkamies Minna Piispa, puh. 02951 50223, sähköposti: [email protected]

Ilmoittautumislomake ja lisätietoa kilpailusta