Hyppää sisältöön

Rikoksentorjuntakilpailu käynnistyy - aiheena kyberrikollisuus

11.5.2015 18.53 | Julkaistu suomeksi 14.11.2017 klo 18.57
Tiedote

Oikeusministeriö järjestää kansallisen rikoksentorjuntakilpailun, jonka voittaja edustaa Suomea vuoden 2015 Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa. Teema on tänä vuonna kyberrikollisuuden eli tietoverkkoihin kohdistuvan tai niitä hyödyntävän rikollisuuden ehkäisy. Teknologisen kehityksen luomat uudet rikoksentekotavat ovat vaikuttaneet suomalaisten arjen turvallisuuteen nopeasti. Osin on kyse uudenlaisesta rikollisuudesta, mutta monilta osin perinteisestä rikollisuudesta, kuten petoksista ja kunnianloukkauksista, joiden tekoon tietoverkot ovat luoneet uusia mahdollisuuksia.

Kyberrikollisuuden torjuntaan kuuluvat esimerkiksi toimet, joilla pyritään estämään tai vähentämään:

  • tietomurtoja, palvelunestohyökkäyksiä ja hakkerointia,
  • tunnuslukujen kalastelua, petoksia ja maksukorttirikoksia verkossa sekä
  • lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, kiusaamista ja väkivaltaista radikalisoitumista internetin ja sosiaalisen median välityksellä.

Rikoksentorjuntakilpailuun osallistuva hanke voi liittyä johonkin mainituista teemoista tai jonkin muunlaisen kyberrikollisuuden ehkäisyyn.

Suomen ja myös Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa ehdokkaat arvostellaan mm. seuraavien kriteerien perusteella: (1) Hankkeen tulee keskittyä arkirikollisuuden tai rikollisuuden pelon torjuntaan nimetyn teeman puitteissa. Lisäksi (2) hankkeen olisi oltava dokumentoidusti tuloksellinen, sen tulisi (3) perustua yhteistyöhön ja (4) olla toistettavissa muissa jäsenmaissa sekä (5) olla mielellään luova.

Suomen kilpailun voittajan valitsee syyskuussa oikeusministeriön kokoama riippumaton raati. Euroopan rikoksentorjuntakilpailun järjestää Euroopan rikoksentorjuntaverkosto (EUCPN). Sen asettama tuomaristo valitsee voittajan, joka saa palkintona 10 000 euroa, ja toiseksi ja kolmanneksi tulleet kilpailuehdotukset saavat kunniamaininnan lisäksi 5 000 euroa. Palkinnot luovutetaan Luxemburgissa pidettävässä rikoksentorjuntakonferenssissa 17.–18.12.2015. Suomen kilpailuhankkeen edustajalle maksetaan matkat Luxemburgin tilaisuuteen.

Ehdotusten on oltava oikeusministeriössä viimeistään 27. elokuuta.

Lisätietoja:
erikoissuunnittelija Mika Junninen, kriminaalipoliittinen osasto/OM, puh. 02951 50406, sähköposti: [email protected]