Rikoksentorjuntakilpailun voitti vankien perheleiritoiminta

Julkaisuajankohta 5.10.2020 14.16
Tiedote
Alanen ja Sunikka esittelevät toimistolla perheleiritoimintaa
Noora Alanen ja Sanna Sunikka Kriminaalihuollon tukisäätiöstä

Kriminaalihuollon tukisäätiön perheleiritoiminta voitti kansallisen rikoksentorjuntakilpailun 2020. Perheleireillä tuetaan vankeja rikollisuudesta irrottautumisessa ja pyritään ylisukupolvisen rikollisuuden ehkäisemiseen.

Rikoksentorjuntakilpailun teemana oli valtakulttuurin ulkopuolella tai reunamilla elävien perheiden, sukujen tai näiden tyyppisten ryhmittymien tekemän järjestäytyneen rikollisuuden ehkäiseminen. Kilpailun teema tuli EU:n rikoksentorjuntaverkoston puheenjohtajamaalta Saksalta. Voittajahanke edustaa Suomea EU:n rikoksentorjuntakilpailussa joulukuussa.

Neuvoston asettama raati valitsi rikoksentorjuntakilpailun voittajaksi Kriminaalihuollon tukisäätiön Ehjä perhe -toiminnan perheleirit. Perheleirien yhtenä tarkoituksena on tukea perheitä järjestäytyneestä rikollisuudesta, jengielämästä ja päihteistä irrottautumiseen sekä antaa välineitä ylisukupolvisen rikollisuuden katkaisemiseen ja uusintarikollisuuden vähentämiseen. Vankilassa olevan perheenjäsenen ja muun perheen välisen vuorovaikutuksen sekä vanhemmuuden taitojen ja vanhemman roolin vahvistaminen on keskeistä kilpailun teeman kannalta. Lisäksi hankkeessa on hyödynnetty systemaattisia menetelmiä rikoksista irrottautumiseen.

Perheleiri tukee rikosuran katkaisussa

Kriminaalihuollon tukisäätiö järjestää 4–5 perheleiriä vuodessa eri puolella Suomea. Leirille osallistujat valitaan vankiloissa tarkkojen kriteerien perusteella.

– Leiriolosuhteissa ja tekemisen ohessa pystytään luomaan aivan erilaista vuorovaikutusta kuin asiakastapaamisissa ja ihmiset uskaltautuvat puhumaan asioistaan ja tunteistaan. Leirillä järjestetään myös ohjattuja teemaryhmiä aikuisille ja lapsille. Kunnioittava kohtaaminen, puhuminen ja kuunteleminen on olennaista, kertoo vastaava ohjaaja Noora Alanen Kriminaalihuollon tukisäätiöstä.

– Leireille osallistuvat perheet ovat hyvin erilaisia, toiset viettävät jokseenkin normaalia elämää ja toiset tarvitsevat tukea vanhemmuuden perustaidoissakin. Erityisen tärkeää leireillä on vahvistaa perhesiteitä, mutta yhdessä pohditaan myös rikollisuudesta irrottautumista ja mitä tukea siinä tarvitaan. Perhe itsessään on yksi tärkeimmistä syistä muutokseen.

Lisätietoa rikoksentorjuntakilpailusta: erityisasiantuntija Saija Sambou, puh. 0295 150 352, [email protected]

Lisätietoa Kriminaalihuollon tukisäätiön perheleiritoiminnasta: perhetyön päällikkö Tarja Sassi, puh. 050 4124 016, vastaava ohjaaja Noora Alanen, puh. 050 4478 051; esittely tukisäätiön sivuilla

Raadin päätös kansallisen kilpailun voittajasta ja arviot hankkeista