Rikoksentorjuntaneuvosto etsii innovatiivista ihmiskauppaa ehkäisevää hanketta

Julkaisuajankohta 5.5.2014 15.22
Tiedote

Rikoksentorjuntaneuvosto järjestää kansallisen rikoksentorjuntakilpailun, jonka voittaja edustaa Suomea vuoden 2014 Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa. Teema on tänä vuonna ihmiskaupan torjunta.

Ihmiskauppa on vakavaa rikollisuutta ja aikamme orjuutta, joka loukkaa ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti. Ihmiskaupan erilaiset muodot koskevat naisia, miehiä sekä lapsia eli kaikkia niitä, joiden hädänalaista asemaa voidaan käyttää hyväksi.

Ihmiskaupan torjuntaan kuuluvat esimerkiksi:

• toimet, joilla pyritään estämään ja vähentämään ihmiskaupan kysyntää tai kaikenlaista siihen liittyvää ihmisten hyväksikäyttöä

• toimet, joilla pyritään lisäämään tietoisuutta ihmiskaupasta ja vähentämään lasten riskiä joutua ihmiskaupan uhreiksi

• toimet, joiden avulla voidaan tunnistaa ja auttaa mahdollisia ihmiskaupan uhreja.

Rikoksentorjuntakilpailuun osallistuva hanke voi liittyä johonkin mainituista teemoista. Se voi myös ehkäistä ihmiskauppaa jollakin muulla tavalla.

Suomen kilpailun voittajan valitsee rikoksentorjuntaneuvosto syyskuussa. Euroopan rikoksentorjuntakilpailun järjestää Euroopan rikoksentorjuntaverkosto (EUCPN). Sen asettama tuomaristo valitsee voittajan, joka saa palkintona 10 000 euroa, ja toiseksi ja kolmanneksi tulleet kilpailuehdotukset saavat kunniamaininnan lisäksi 5 000 euroa. Palkinnot luovutetaan Italiassa joulukuussa pidettävässä EUCPN:n konferenssissa. Suomen kilpailuhankkeen edustajalle maksetaan matkat Italian konferenssiin.

Suomen ja myös Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa ehdokkaat arvostellaan viiden kriteerin perusteella: (1) Hankkeen tulee keskittyä arkirikollisuuden tai rikollisuuden pelon torjuntaan nimetyn teeman puitteissa. Lisäksi (2) hankkeen olisi oltava dokumentoidusti tuloksellinen, sen tulisi (3) perustua yhteistyöhön ja (4) olla toistettavissa muissa jäsenmaissa sekä (5) olla mielellään luova.

Ehdotusten on oltava rikoksentorjuntaneuvoston sihteeristössä viimeistään 8. elokuuta. Sihteeristö kuitenkin toivoo alustavia ehdotuksia ja yhteydenottoja mahdollisimman pian. Kilpailun voittaja julkistetaan Vantaan rikoksentorjuntaseminaarin iltavastaanotolla 16.9.2014.

Lisätietoja: erikoissuunnittelija Mika Junninen, puh. 02951 50406, 050 443 4686, sähköposti: [email protected]