Euroopan rikoksentorjuntakilpailun voitto Suomeen

Julkaisuajankohta 7.12.2018 8.59
Tiedote
Jukka Kastikainen (vas.) Hämeen poliisilaitokselta ja Hanna Vuorinen Naapuruussovittelun keskuksessa ottivat vastaan palkinnon ECPA-kilpailun voitosta Wienissä 6.12.2018.

Tämän vuoden Euroopan rikoksentorjuntakilpailun (ECPA) voitti Forssan malli, jossa väestöryhmien välisiä konflikteja puretaan yhteisösovittelun keinoin. Mallin toteuttivat Hämeen poliisilaitos ja Naapuruussovittelun keskuksen sovittelijat. Kilpailun teemana oli poliisin laaja-alainen yhteistyö paikallistasolla.

Yhteisösovittelu oli Forssan kaupungin vastaus väkivaltaisiin yhteenottoihin paikallisten nuorten sekä vastaanottokeskusten asukkaiden välillä syksyllä 2016. Sovittelu tuotti tulosta: väkivalta loppui ja tilanne rauhoittui. ECPA-kilpailun kansainvälinen raati arvosti sitä, että sovittelun avulla yhteisössä käynnistyi oppimisprosessi, joka mahdollisti toisen osapuolen näkökulman ymmärtämisen ja vuorovaikutuksen luomisen. Mallin yhteys rikosten ehkäisyyn on selkeä ja mallilla onnistuttiin vähentämään rikoksia ja rikoksen pelkoa. Raati piti hyvänä myös hankkeen laaja-alaista yhteistyötä.

Euroopan kilpailun tulokset julkistettiin 6. joulukuuta hyvien käytäntöjen konferenssin yhteydessä Wienissä. Kilpailun voittaja sai 10 000 euron palkinnon. Kilpailussa toiseksi tuli Liettuan hanke, jossa asukkaat otettiin mukaan turvallisuustyöhön ja parannettiin heidän luottamustaan poliisiin. Erityisinä osa-alueina olivat perheväkivallan ja katuväkivallan vähentäminen. Myös kolmanneksi sijoittuneessa Unkarin hankkeessa lisättiin poliisin ja asukkaiden välistä vuorovaikutusta ja poliisin läsnäoloa yhteisössä.

Suomi on voittanut Euroopan rikoksentorjuntakilpailun kerran aikaisemmin, vuonna 2009 KiVa Koulu -ohjelmalla.

Lisätietoa: Rikoksentorjuntaneuvoston pääsihteeri Minna Piispa, puh. 02951 50223, [email protected]

Forssan mallista tarkemmin kansallisen rikoksentorjuntakilpailun tiedotteessa 25.9.

Lisätietoa EU:n rikoksentorjuntaverkoston toiminnasta